• Danka a Janka

          • Aj napriek chladnému počasiu bolo v utorok 17.10. ráno  v našej ZŠ s MŠ veselo. Zažili sme príjemné chvíle a zaspomínali sme si na detské časy aj vďaka divadelnému predstaveniu Danka a Janka z Divadla na Predmestí zo Spišskej Novej Vsi. Milé divadielko o známych sestričkách naše deti z MŠ aj žiakov zo ZŠ poriadne roztancovalo a vtipné rozhovory ich pobavili.  Rozprávka bola plná veselých chytľavých pesničiek, pri ktorých si tí najmenší  zaspievali a zatancovali. Danka a Janka sú sestričky dvojčence a sú celkom rovnaké. Danka je ako Janka a Janka ako Danka. Sú také rovnaké, že keď sa Janka pozrie do zrkadla, nie je si istá, či vidí seba alebo sestru Danku. A keď sa Danka pozrie na Janku, nevie naisto, či vidí sestru alebo seba v zrkadle. Všetečné dvojbodky sa stále škriepili, ale keď treba, vedeli ťahať za jeden povraz.

          • Deň zvierat

          • 4. október bol ustanovený za Svetový deň zvierat - World Animal DayOd tridsiatych rokov každoročne pripravujú organizácie i jednotlivci podujatia, ktorými sa snažia naplniť poslanie WAD, ktorými sú: oslava života zvierat v každej podobe,oslava vzťahu medzi ľudstvom a ríšou zvierat,pripomínanie si a zdôraznenie nezastupiteľnej úlohy, ktorú hrajú zvieratá v našom živote - od poskytovania potravy, cez úlohu spoločníka, pomocníka a podporovateľa, prinášajúceho do nášho života pocit, že zázraky sa ešte dejú, uvedomenie si mnohorakého spôsobu, akým zvieratá obohacujú náš život a vyjadrenie vďaky, ktorá im za to náleží. V našej škole sme tento deň oslávili v piatok 6., októbra, kedy nám robili obľúbené domáce zvieratá našich žiakov spoločnosť na prvých dvoch vyučovacích hodinách. Spoločne sme si ich poobzerali, ale zároveň sme sa veľa dozvedeli o tom, akú vyžadujú starostlivosť a čo majú radi. 

          • ARAKOVO

          • 29.09. 2023 sme mali v škole vzácnu návštevu - papagáje z Arakova v Martine. Deti, ale aj my dospelí sme mali možnosť dostať sa do priameho a osobného kontaktu s najrôznejšími exotickými vtákmi. Papagáje si tí odvážnejší mohli vziať na ruku, pohladkať, odfotiť sa s nimi a tiež ich kŕmiť. Každý papagáj mal svoje meno a svoju osobnosť. Pani ošetrovateľky nám ich všetkých s radosťou predstavili, porozprávali o nich a my sme ich s nadšením obdivovali. Medzi papagájmi bola aj najväčšia ara na svete ARA HYACINTOVÁ.

          • Hasiči v škole

          • 14. 9. 2023 sme v našej škole privítali vzácnu návštevu - hasičov z dobrovoľného hasičského zboru Čimhová. Hasiči deťom ZŠ a MŠ urobili krátku prednášku o tom v čom spočíva ich práca, aké nebezpečenstvá prináša a ako postupovať v prípade vzniku požiaru. Deti mali možnosť klásť hasičom otázky, vidieť stabilizovanú polohu a náradie, ktoré je pri práci hasičov nevyhnutné. Po krátkej prednáške sa deti s hasičmi presunuli von k hasičskému autu. Hasiči deti poučili o rôznych druhoch hadíc, o dvoch druhoch sirén - požiarnych a nočných a o formách dorozumievania sa medzi sebou. Deti na malý moment pocítili, aké je to byť hasičom, vyskúšali si ako funguje megafón a vysielačky a na hlavy si mohli dať hasičskú prilbu. 
            Hasičom za prednášku ďakujeme a veríme, že svojou prezentáciou motivovali viacero detí k tejto záslužnej službe.

          • Didaktické hry

          • V stredu 12. septembra sa konali didaktické hry. Začínali o 9,00 opekačkou na školskom dvore. Po výdatnej desiate sa žiaci vybrali do Liesku ko Kaplnke Panny Márie, kde plnili úlohy vyplývajúce z plánu didaktických hier. Počasie aj nálada boli skvelé, a tak mali žiaci základnej školy krásny deň plný pohybu, poučenia aj zábavy. 

          • Slávnostné otvorenie šk. roka 2023/24

          • Školský rok sme privítali svätou omšou, po ktorej sa všetci žiaci, zamestnanci, hostia a rodičia presunuli do školy, kde ich príhovorom privítala riaditeľka školy. Úvodný kultúrny program pripravila Mgr. L. Števuliaková so štvrtákmi. Osobitné privítanie čakalo pätnástich prvákov, ktorý dostali aj darčeky od pána starostu Ing. Dušana Dudu, od riaditeľky školy a v triede ich srdečne privítala aj odmenila triedna učiteľka Mgr. Veronika Viktorová. Všetkým prajeme úspešný školský rok 2023/24. 

          • Čítajte s nami

          •  

            Hurá! Najobľúbenejšia časť roka všetkých detí klope na dvere! A s ňou aj viac času na čítanie tých najprázdninovejších príbehov. Pripravili sme pre vás a vašich loptošov výber naozajstných čerešničiek na torte.

            Na svoje si prídu milovníci ostrovných dobrodružstiev aj tí, ktorí sa radi bavia na šibalstvách svojich knižných rovesníkov. Nezabudli sme ani na malých encyklopedistov.

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

          • Aktuálny školský rok sme ukončili dňa 30.6.2023. Ráno o 8,00 sme sa všetci zúčastnili ďakovnej sv. omše. Potom pokračoval slávnostný program v priestoroch školy. Po úvodnom príhovore riaditeľky školy nasledoval rozlúčkový program štvrtákov. Rozlúčili sa s nami emotívne  básňou a piesňou . Riaditeľka školy ocenila najlepších žiakov školy aj najlepších žiakov z jednotlivých tried. Peknú knihu si odniesli aj najlepší čitatelia z tried a drobné odmeny dostali aj deti, ktoré nazbierali najviac papiera, pomarančovej kôry a prepáleného oleja.Všetkým žiakom a najmä odchádzajúcim štvrtákom sa prihovoril aj starosta obce Ing. Dušan Duda, ktorý štvrtákov tiež odmenil.  Po spoločnom programe sa žiaci presunuli do tried, kde boli poučení triednymi učiteľkami o bezpečnosti počas prázdnin a najdôležitejším bodom dňa bolo hodnotenie spojené s odovzdávaním vysvedčení. 

          • Návšteva lesného pedagóga

          • Spestrením  vyučovania v piatok 16. júna bola návšteva lesného pedagóga - Ing. Mareka Hudáčka zo Zuberca. Priniesol makety zvierat a vzorky známych stromov. Deti si zopakovali  známe druhy ihličnatých i listnatých stromov, naučili sa rozlíšiť  smrek od jedličky. Zauíímavé bolo aj počúvanie zvukov zvierat. Na záver si deti v skupinkách poskladali puzzle - obrázky zvierat. Všetkým sa beseda veľmi páčila. Bola poučná, hravá aj zábavná. 

             

          • Atletický štvorboj - okresné kolo

          • V utorok 6.júna sme v našej škole privítali najlepších atlétov zo všetkých škôl v našom okrese. V Čimhovej súťažili žiaci prvého stupňa - víťazi  štyroch obvodných kôl. Zmerali si sily v šprinte, vytrvalostnom behu, v skoku do diaľky z miesta a v hode do diaľky kriketovou loptičkou. Našu školu reprezentovali Alex  a Viktória Janigovci - víťazi obvodného kola vo svojich kategóriách. V okresnom kole sa umiestnili na krásnom prvom a treťom mieste.  Okresné kolo sme v našej škole organizovali už 17. krát. Za pomoc a spoluprácu ďakujeme CVČ  Trstená. Všetci súťažiaci boli odmenení diplomami, medailami a odniesli si aj pekné vecné ceny. Súťaž sa konala v sťažených podmienkach, pretože pršalo, ale súťažiaci aj všetci dospelí pedagógovia, ktorí prišli ako dozor, nám veľmi pomáhali. 

          • MDD

          • Medzinárodný deň detí sme oslávili v piatok 2. júna. Počasie bolo krásne, a tak sme sa s deťmi vybrali na ihrisko v Čimhovej. Tu prebiehala naša školská olympiáda, ktorú sme pripravili v spolupráci s Obecným úradom v Čimhovej. Všetky deti z materskej školy aj zo základnej školy boli rozdelené do troch kategórií a súťažili v piatich disciplínach: vytrvalostný beh, šprint na 50 m, prekážkový beh, hod vortexom a skákanie vo vreci. Disciplíny boli prispôsobené vekovým kategóriám. Súťažiacim sa na záver spočítali body a boli vyhodnotené prvé tri miesta z každej kategórie. Pán starosta odovzdal všetkým umiestneným krásne medaily a iné odmeny, ktoré pripravil obecný úrad. Po olympiáde sme si opekali špekačky. Tie zabezpečili rodičia z rodičovského príspevku, ktorý je určený na MDD, prispeli tiež na mäso do guľášu, ktorý na školskom dvore uvarili tety kuchárky a nám všetkým po olympijskom dopoludní veľmi chutil. Deti dostali aj ďalšie sladkosti a ovocie z obecného úradu. Najväčším bonusom dňa bol pre všetkých futbal. Nastúpili v ňom deti ( deti v ich tíme podporil aj tréner  P. Chňapko) proti dospelým. Hral každý, kto chcel a pravidlá sme si tiež upravili podľa svojich možností a schopností. Celé dopoludnie bolo veľmi zábavné, a tak sme sa s úsmevom a dobrým pocitom vracali domov. 

          • Atletický štvorboj - obvodné kolo

          • Obvodné kolo Atletického štvorboja sa konalo 29. mája v Základnej škole Suchá Hora. Z každého ročníka nás reprezentoval najšikovnejší chlapec a dievča. vo svojich kategóriách zvíťazili Alex Janiga a Viktória Janigová, ktorí postupujú do okresného kola. V okresnom kole, ktoré sa už 17. krát koná v našej škole, privítame 32 detí z nášho okresu.  

          • Výlet

          • V piatok 26.mája sme sa vybrali na koncoročný výlet do Zuberca. Navštívili sme tajomnú Brestovskú jaskyňu. Prechod jaskyňou zvládli všetci žiaci veľmi dobre. Poradili si s terénom aj s prilbami s čelovkami. Po prehliadke jaskyne sme navštívili Múzeum oravskej dediny. Špecializovaný program, ktorý bol určený predovšetkým detským kolektívom, by sa dal nazvať aj „vedomosti trochu inak“. Vyskúšali sme si tieto časti programu: spôsob vyučovania v minulosti, spôsob bývania v minulosti, príroda v TANAPe, podmaľba na skle, rezbárstvo, hrnčiarstvo,tkanie, práce s ľanom a vlnou.

        • Čítajme si
          • Čítajme si

          • Projekt vznikol v roku 2008 s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. Vytvára priestor pre tvorivosť, dáva možnosť v ohraničenom čase na identifikovanie sa s postavami, ponúka chvíle intimity. Dáva možnosť naberať množstvo informácií, inšpirácií, vedomostí, porozumieť pojmom. V spolupráci s obecnou knižnicou sa pravidelne do projektu zapájame. Okrem toho, že deti čítajú knihy vo svojich triedach, V ŠKD navštívili obecnú knižnicu a tretiaci so štvrtákmi čítali z detských kníh aj do obecného rozhlasu. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Čítajme si.

          • Matičný sláviček

          • V piatok 19. mája nás boli štyria najlepší speváci reprezentovať v Trstenej na súťaži Matičný sláviček, ktorej 26. ročník  organizuje miestny odbor Matice slovenskej v Trstenej. Z prvej kategórie boli spievať Lucia Šálková a Nela Svorníková.V druhej kategórii nás reprezentovali Jakub Stas a Viktória Janigová. Na peknom 2.mieste sa umiestnila Lucia Šálková z 3.A. Lucii blahoželáme a všetkým spevákom ďakujeme za peknú reprezentáciu školy. Osobitné poďakovanie patrí pani učiteľkám Števuliakovej a Maďarovej, ktoré každý rok pripravujú deti na spevácke súťaže. 

          • Deň matiek

          • Druhá májová nedeľa je venovaná všetkým mamám - slávime Deň matiek. My sme v našej škole oslávili tento sviatok spolu s mamkami a babkami vo štvrtok 11. mája popoludní. V úvode slávnostného programu privítala hostí riaditeľka školy a starosta obce Ing. Dušan Duda. Program moderovali žiaci základnej školy. V jeho úvode potešili mamky svojím milým vystúpením deti z materskej školy. Po nich sa predstavili školáci a na záver všetci spolu zaspievali mamkám pieseň. V programe zaznelo veľa básní, piesní, tancov a scénok. Mamičky aj babky sme obdarovali malým darčekom a už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné akcie. 

          • Príbeh hudby 2023

          • Vo štvrtok 11. mája sme sa vo svojich triedach pripojili ku sledovaniu koncertu spolu s množstvom ďalších škôl z celého Slovenska. Podujatie autorsky pripravil MgA. Gabriel Rovňák, PhD., ktorý bol za tento projekt nominovaný na Krištáľové krídlo v kategórii HUDBA za rok 2022. Na koncerte plnom farieb nás presvedčili, že na vstup do sveta hudby nie je nikdy neskoro. Predstavili deťom miesto, kde sa mladým muzikantom skvele darí. Koncert bol veselou inšpiráciou a možnosťou zoznámiť sa so základnou umeleckou školou, ako priestorom plnom kreativity, radosti a priateľstva. Hudobné ukážky boli opäť v priemernej dĺžke 2-3 minúty, hovorené slovo zanietené a primerané deťom. Koncert trval asi 60 minút a jeho cieľom nebolo naučiť deti, kedy a kde sa ktorý hudobný skladateľ narodil, ale sprostredkovať im príjemný a radostný zážitok pri počúvaní hudby.

          • Slávik Slovenska - školské kolo

          • V piatok 5. mája sa naša škola opäť rozospievala. Zneli ňou ľudové piesne v podaní našich súťažiacich žiakov zo všetkých štyroch ročníkov. Súťažilo 11 detí v dvoch kategóriách a pozornými divákmi boli deti z materskej aj zo základnej školy spolu s pedagógmi. Každý súťažiaci zaspieval dve ľudové piesne. jedna z nich bola zo spevníka pre rok 2022/2023 a druhá ľubovoľná. Zároveň spievali jednu pieseň s doprovodom a druhú bez doprovodu. V okresnom kole súťaže nás budú reprezentovať víťazi  z každej kategórie a v súťaži Matičný sláviček nás budú reprezentovať žiaci, ktorí sa umiestnili na prvom aj na druhom mieste. 

            1. kategória: 1. miesto - Lucia Šálková, 2. miesto - Nela Svorníková, 3. miesto - Viktória Gočalová

            2. kategória: 1. miesto - Jakub Stas, 2. miesto- Viktória Janigová

          • Divadlo o myške

          • Do našej  školy v utorok 3. mája 2023 zavítalo Divadlo Teatro Bratislava s divadelným predstavením O myške, ktorá vymenila syr za lásku. Divadielko bolo zamerané na rozvíjanie prosociálnych vzťahov a empatie. Deti sa počas predstavenia aktívne zapájali do deja, čím konanie nezbednej myšky usmerňovali a nabádali ju na vhodné správanie.  Svoju radosť a nadšenie z predstavenia prejavovali deti svojím smiechom, ktorý sa niesol celou budovou školy. 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Čimhová
      • 0911945022
      • ZŠ: 043 5384 253, 0911 945 022 MŠ: 043 5384 253, 0911 945 022
      • Čimhová 6, 02712 027 12 Čimhová Slovakia
      • 37810197
      • 2021646308
      • Mgr. Marianna Dreveňáková
      • www.zscimhova.edupage.org
      • www.slovensko.sk
      • Zodpovedná osoba za ochranu osobných údajov- BROS COMPUTING. s. r. o. e-mail: brosland@brosland.eu
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje