• Jesenné tvorenie
          • Jesenné tvorenie

          • Z jesenných plodov, ktoré nosili posledné dva týždne deti do školy, si v piatok 8. októbra v triedach s triednymi učiteľkami vyrábali výrobky najrôznejších tvarov a chutí. Celá škola rozvoniavala od jablkových a cuketových koláčov, ktoré vypekali tretiaci a štvrtáci, prváci s druhákmi vsadili na overenú chuť chrumkavých hranoliek z čerstvých zemiakov. Všetci sa navzájom ponúkli a ochutnali svoje jedlá. Okrem toho vznikli vo všetkých triedach krásne jesenné výrobky, ktoré nám budú školu zdobiť ešte nejaký čas. 

        • Plody jesene
          • Plody jesene

          • Opäť je tu jeseň a s ňou naša výzva, aby deti a žiaci nosili do školy zaujímavé jesenné plody, ktoré budeme spoločne poznávať, ochutnávať, spracovávať rôznymi spôsobmi, ale predovšetkým sa z nich budme TEŠIŤ.

            ĎAKUJEME!

          • Do školy na bicykli

          • Aj naša škola sa opäť zapája do kampane Do školy na bicykli, ktorá sa realizuje od 27.septembra do 8. októbra 2021. 

            Hoci kampaň v názve hovorí o bicykloch, jej cieľom je podporiť akýkoľvek spôsob prirodzeného pohybu pri dochádzaní do školy. Okolie našich škôl je čoraz vo väčšej miere obliehané automobilmi. Deti pri vstupe do školy dýchajú znečistený vzduch a čelia stresovým a často nebezpečným situáciám. Školské dvory sa nám pomaly menia na parkoviská. Takto by predsa nemali vyzerať školy 21. storočia! Kampaň pre podporu prirodzenej a zdravej školskej mobility nie je len súťažou. Ponúka riešenia, príklady dobrej praxe zo škôl na Slovensku a príbehy, ktoré rozbicyklovali školy. Viac nájdete na webe kampane www.doskolynabicykli.sk a na sociálnych sieťach. Vyhlasovateľom kampane je Ministerstvo dopravy a výstavby SR, organizátorom je Cyklokoalícia. Partnerom kampane je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

          • Kreslíme Tatry

          • V rámci mikroprojektu "Úloha Euroregiónu Tatry"- v šírení kultúrneho dedičstva poľsko-slovenského pohraničia sa v júli naše deti zúčastnili súťaže Kreslíme Tatry. Odmenení boli: J.Lupták, J. Ďubašíková a M.Stas.

          • Začiatok školského roka 2021/2022

          • 2. septembra sme začali školský rok 2021/2022. Ráno o 9,00 sme sa stretli na sv. omši, a potom pokračoval program v škole a v triedach s triednymi učiteľkami. Tento deň bol najdôležitejší pre prvákov, takže sme sa snažili pripraviť im pekné darčeky a náležite ich aj privítať, aby si svoj prvý deň v škole dlho pamätali a v dobrom naň spomínali. Keďže opatrenia neumožnili vstup do školy aj pre rodičov a príbuzných ostatných žiakov - okrem prvákov, zverejňujeme príhovor riaditeľky školy, aby ste s nami aspoň na diaľku mohli dýchať atmosféru prvého školského dňa. 

             Vážení dospelí, milí žiaci!

            Dovoľte mi, aby som Vás privítala v školskom roku 2021/2022. Prvý deň nového školského roka, je vždy žiakov i  učiteľov výnimočnou udalosťou. Každoročný kolobeh školských rokov sa začína žiakmi 1. ročníka a v našej škole končí žiakmi štvrtého ročníka.

            V prvom rade obraciam na našich prváčikov. Je to pre vás veľká zmena, väčšina z Vás je iste plná očakávaní, možno i obáv z nového, nepoznaného. Veľmi rada by som túto chvíľu využila na to, aby som Vás povzbudila.

            Naša škola sa totiž snaží byť miestom, kde  sa deti budú cítiť dobre, slobodne, tvorivo, kde môžu rozvíjať svoje schopnosti, naplno popustiť uzdu svojej fantázii, pričom ich výsledky bude mať kto oceniť. Zároveň chcem sľúbiť, že sa Vám budú venovať chápavé pani učiteľky, ktoré vás nebudú len učiť čítať a písať, ktoré vám dajú základy z matematiky, naučia vás, kotúle, čítanie z mapy a vyrozprávajú vám zaujímavé príbehy, ale najmä budú k vám ľudské a vo svojej práci trpezlivé. (predstavenie učiteliek a vychovávateľky + nepedagogickí zam.) Predstavenie prvákov, darčeky.

            Vážené kolegyne, milí rodičia!

            Prajem vám v tomto školskom roku veľa zdaru, radosti a naplnenia z vykonávanej práce v prospech našich žiakov.

            Chcem takisto pozdraviť rodičov našich žiakov, ktorí dôverujú našej základnej škole a zverili nám svoje deti do 1. ročníka. Verím, že budeme spolupracovať, hľadať spoločné riešenia v prospech vašich detí a našich žiakov. Oni budú vyjadrením našej úspešnosti a nášho spoločného snaženia a viery v zmysel vlastnej práce.

            Predošlé 2 školské roky preverili naše schopnosti reagovať na zložitú rýchlo sa meniacu situáciu. Aj ten nadchádzajúci nebude ľahký. V súvislostiach s pandémiou ochorenia COVID – 19 chcem všetkých vyzvať k tomu, aby sme boli ohľaduplní, nápomocní, trpezliví, a tak spoločne zvládli situácie, ktoré nám budúcnosť prinesie.

            Nový školský rok nám prináša nejaké novinky, spomeniem len niekoľko z nich:

            Prváci a druháci budú spojení v jednej triede.

            ŠKD bude mať samostatnú miestnosť na poschodí.

            Zriadili sme čitateľsko - relaxačný kútik

            Prajem všetkým našim žiakom veľa úspechov a šťastia v novom školskom roku 2021/2022 spolu s pevným odhodlaním vydať zo seba všetko najlepšie a prezentovať tak nielen seba, ale i našu ZŠ s MŠ Čimhová. 

        • Dotácia na školskú stravu, zmena od 1.9.2021
          • Dotácia na školskú stravu, zmena od 1.9.2021

            •  Dňa 01.08.2021 nadobudnú účinnosť právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“), ktorými sa plošne ukončuje poskytovanie dotácie na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ – „obedy zdarma“.

               

              Od šk. r. 2021/2022 bude poskytovaná dotácia na stravu len deťom:

              • ak je rodina v hmotnej núdzi,

              alebo

              • ak je príjem rodiny najviac vo výške životného minima,

              alebo

              • ak si ani jeden člen domácnosti neuplatnil nárok na daňový bonus.

               

              Aké potvrdenie je potrebné priniesť do školy pre „obedy zdarma“?

              1. Ak je rodina v hmotnej núdzi: Potvrdenie Vám na požiadanie vystaví Úrad práce sociálnych vecí a rodiny .
              2. Ak je príjem rodiny najviac vo výške životného minima: Potvrdenie Vám na požiadanie vystaví Úrad práce sociálnych vecí a rodiny .
              3. Ak si ani jeden člen domácnosti neuplatnil nárok na Daňový bonus: Čestné vyhlásenie.

              Potvrdenia, resp. Čestné vyhlásenie je potrebné priniesť do školy a preukázať sa nimi v čase od 16.8. 2021 do 24. 8. 2021 u p. Brnčovej do 13. hod., alebo poslať poštou.

              Pozor: Ak nastane zmena a zákonný zástupca požiada o daňový bonus v priebehu roka alebo na konci zúčtovacieho obdobia a neoznámi to škole (rodič poberá dotáciu na školskú stravu a zároveň uplatňuje aj daňový bonus), v tom prípade finančné prostriedky na školskú stravu boli dieťaťu poskytované neoprávnene od dátumu uplatnenia si daňového bonusu a zákonný zástupca je povinný vrátiť všetky finančné prostriedky, ktoré čerpal.

              Zákonní zástupcovia, ktorí nespĺňajú ani jednu z vyššie uvedených podmienok, hradia poplatok za školskú stravu v plnej výške. Výška stravného bude zverejnená pred začiatkom šk. roka 2021/2022.

              V prípade otázok ohľadne dotácie na školskú stravu môžete kontaktovať  školu na zscimhova6@gmail.com

               

              Mgr. M. Dreveňáková

          • Koniec šk. roka 2020/2021

          • Vážení dospelí a milé deti!

            Posledný júnový deň sme sa so školským rokom 2020/2021 rozlúčili sv. omšou a teraz na na slávnostnom zhromaždení je určite na mieste trošku zhodnotiť snahu našich detí a žiakov a povedať pár slov na záver, poďakovať sa všetkým za vykonanú prácu. Na dva mesiace sa zavrú brány školy (v materskej škole na mesiac) a deti, žiaci aj učitelia majú pred sebou niekoľkotýždňový oddych.

            V materskej škole ukončí predprimárne vzdelávanie 5 detí – inak povedané máme pripravených 5 nových prváčikov, ktorí zasadnú v septembri do školských lavíc. Ale chválu si zaslúžia všetky deti v materskej škole a ich pani učiteľky. Už takmer pred mesiacom sme sa rozlúčili s p. učiteľkou Kabáčovou, ktorá sa k nám už v septembri nevráti - čakajú ju rodičovské radosti aj starosti.

            V základnej škole všetci žiaci prospeli, nikto neprepadol, nikto nemal zníženú známku zo správania. Máme 2 šikovných žiakov, ktorí mali počas všetkých štyroch rokov samé jednotky a dostanú pochvalu riaditeľky školy. Všetkým žiakom patrí poďakovanie za ich snahu a úsilie. Ak niektorí nie ste so svojimi výsledkami spokojní, s novým školským rokom budete mať nové šance a príležitosti zlepšovať sa.  

            Najťažší rok v základnej škole majú za sebou  prváci. Nie je jednoduché zvyknúť si na školské povinnosti a disciplínu, ale podarilo sa im to. Štvrtáci sa s nami o chvíľu rozlúčia,  Chodili k nám do materskej školy a 4 roky do základnej školy. Všetci ste nám prirástli k srdcu, ale najviac Vašej triednej pani učiteľke, ktorá s Vami prežila veľa pekných aj ťažších chvíľ, ale ako ju poznám, bude na Vás všetkých spomínať len v dobrom a navždy budete ukrytí v jej spomienkach.  Prajem Vám veľa úspechov v nových školách, veľa dobrých kamarátov a hlavne veľa síl a zdravia, aby ste smelo prekonávali nové výzvy.  Poďakovanie patrí všetkým členom pedagogického zboru – tento školský rok bol kvôli covidovým opatreniam opäť iný, ale s mojimi šikovnými kolegyňami pedagogickými aj nepedagogickými sme ho opäť výborne zvládli. Aj napriek tomu, že školský rok nebol až taký bohatý na súťaže, opäť sme mali veľa úspechov a naši žiaci získavali ocenenia v rôznych súťažiach. Novinkou bol projekt Dajme spolu gól, vďaka ktorému prváci, ale ja niektorí druháci a tretiaci zažili super futbalové tréningy a škola získala veľa užitočného náradia. Úspešní sme boli aj v projekte Čítame radi a vďaka tomu sa v novom školskom roku môžete tešiť na novú oddychovú zónu s peknými novými knihami a všeličím iným. Ešte raz ďakujem za usilovnú prácu všetkým pani učiteľkám, ale zvlášť p. učiteľke Kéryovej, s ktorou sa dnes tiež lúčime. Chcem adresovať slová vďaky aj všetkým nepedagogickým pracovníkom, bez nich by chod školy nebol možný a všetci si ich prácu vážime. A vďaka patrí aj nášmu zriaďovateľovi.

            Záverečné poďakovanie posielam rodičom – ďakujeme všetkým, ktorí svojou výchovou v rodine podporujú našu snahu vychovať z detí a žiakov zodpovedných ľudí s vlastným názorom.

            Všetkým prajem veľa oddychu, málo starostí, veľa zdravia, zodpovednosti. V materskej škole pokračuje prevádzka do 30. júla  a potom sa stretneme vo štvrtok 4. septembra 2021.

                                                                                                  Mgr. Marianna Dreveňáková, riaditeľka školy

        • Rozlúčka so štvrtákmi
          • Rozlúčka so štvrtákmi

          • Pravidelne sa so štvrtákmi a predškolákmi lúčime v posledný júnový týždeň na neformálnom stretnutí na školskom dvore. Tento rok  to nebolo inak, chýbalo len spanie v škole, ktoré sme kvôli epidemickým opatreniam vynechali. Stretnutie bolo od 18,00 do 22,00 a všetci zúčastnení - pani učiteľky, rodičia, štvrtáci aj predškoláci sa výborne zabavili, posedeli si a najmä pospomínali na pekné chvíle, ktoré už čoskoro vystriedajú nové zážitky v nových prostrediach. Všetkým štvrtákom aj predškolákom prajeme úspešný štart do ďalšej etapy života!

          • VÝSLEDKY 3. ROČNÍKA EDUKAČNEJ SÚŤAŽE SO ŠŤUKESOM

          • Poznáme dlho očakávané výsledky 3. ročníka súťaže na tému šetrenia energiami, ktorá sa medzi školami, aj napriek náročnej „korona situácii“, opäť stretla s pozitívnym ohlasom.

            Úlohou prihlásených materských a základných škôl bolo venovať sa so svojimi žiakmi téme šetrenia energiami v každodennom živote. S touto témou im okrem pedagógov pomohol aj kamarát Šťukes formou zábavného komiksu s náučnými úlohami, pexesom a tiež piatimi animovanými videami. Na základe poznatkov, ktoré žiaci o energiách takto získali, vytvorili školské časopisy, za ktoré sa hlasovalo vo videu na našej facebookovej stránke Stredoslovenská energetika – SSE, v období od 10. 6. do 20. 6. 2021.

            Z 15 školských časopisov, ktoré postúpili do užšieho výberu a boli tak zobrazené vo videu, verejnosť rozhodla, že z atraktívnych finančných výhier, v celkovej hodnote až 10 000 eur, sa tento rok potešia tieto škôlky a školy:

            1. miesto: ZŠ Jazernica, žiaci 1. – 4. ročník – 1 484 hlasov (výhra 3 500 eur),
            2. miesto: MŠ Zvedavá včielka, Štefanov nad Oravou, trieda Včielky – 1 129 hlasov (výhra 2 500 eur),
            3. miesto: ZŠ s MŠ Zuberec, ŠKD – 1. odd. (prvý ročník) – 678 hlasov (výhra 1 500 eur),

            4. miesto:ZŠ s MŠ Rudolfa Dilonga v Trstenej, trieda 4. A – 503 hlasov (výhra 500 eur),
            5. miesto: ZŠ a MŠ Likavka, trieda 2. A – skupina Aktivistky – 287 hlasov (výhra 500 eur),
            6. miesto: ZŠ s MŠ Čimhová, žiaci 1. – 4. ročníka – 284 hlasov (výhra 500 eur),
            7. miesto: ZŠ s MŠ Oravský Podzámok, trieda 1. A – 272 hlasov (výhra 500 eur),
            8. miesto: ZŠ M. R. Štefánika 30, Hlohovec, žiaci 3. A, 3. B a 4. B – 263 hlasov (výhra 500 eur).

            Ďakujeme všetkým, ktorí za nás hlasovali. Aj keď to na nové preliezky nestačí, výhra nás veľmi potešila.

          • Dajme spolu gól

          • V týchto dňoch sme ukončili aktivity projektu Dajme spolu gól, o ktorom sme Vás už informovali. Všetky deti, ktoré sa zúčastňovali tréningov s trénerom p. Chňapkom, dostali diplom za účasť. Budúci rok by mal projekt pokračovať, ak bude možnosť zapojiť sa, určite ju využijeme, aby sme deťom poskytli čo najviac možností na športovanie a pohyb. 

          • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

          • Víťazky školského kola Hviezdoslavov Kubín - Janka Ďubašíková a Marianka Špulierová postúpili do okresného kola súťaže. Tento rok sa okresné kolo konalo úplne netradične, dištančnou formou, takže vystúpenie dievčat nahrala  p. učiteľka Maďarová a video poslala do okresného kola. Všetci sme boli milo prekvapení, keď sme sa dozvedeli, že Marianka vyhrala v kategórii prózy 1. miesto a Janka v kategórii poézie 2. miesto. Do krajského kola, ktoré bude až v septembri, postupuje Marianka Špulierová. Dievčatám blahoželáme a ďakujeme aj p. uč. Maďarovej, ktorá ich pripravovala. 

        • Výlet do Oravíc
          • Výlet do Oravíc

          • V piatok 18. júna sme sa vybrali na výlet do Oravíc. Krásu tamojšej prírody umocnilo výborné počasie a výklad nášho lesného pedagóga p. B.Gazdu. Prechádzka do Juráňovej doliny bola pre deti veľmi zaujímavá, najviac sa im páčili tie úseky cesty, na ktorých museli prekonávať prírodné prekážky, lavičky, skalné schody. Po vydarenej túre sme si poopekali špekačky a klobásu. Deti pomáhali udržiavať ohnisko, aj opekať. Veľká vďaka patrí p. Gazdovi, ktorý si na nás našiel čas, bol výborným sprievodcom a pomohol nám aj s opekačkou. 

          • Matematický klokan

          • Matematický klokan je medzinárodná matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl.

            Vyhlasovateľom súťaže je asociácia Kangourou sans frontiéres so sídlom v Paríži.

            Organizátorom súťaže v Slovenskej republike je Talentída, n. o.

            Naši žiaci súťažili v kategóriách Klokanko 1,2,3,4. Najlepšou riešiteľkou bola Agátka Števuliaková zo 4.A, ktorá sa zaradila medzi 20% najúspešnejších súťažiacich. Úspešným riešiteľom bol aj Dávidko Ťapaj z 2.A. Všetci riešitelia získali účastnícky diplom a aj malé odmeny. 

          • Vesmír očami detí

          • Jakub Polaček, žiak 1. triedy, získal za svoju výtvarnú prácu  3. miesto v regionálnom kole súťaže Vesmír očami detí. Cenu si bol prevziať v Dolnom Kubíne a jeho výkres je vystavený medzi celoslovenskými dielami vo hvezdárni v Hurbanove. K tomuto krásnemu umiestneniu  v silnej konkurencii Jakubovi gratulujeme!

        • Zmrzlinové prekvapenie
          • Zmrzlinové prekvapenie

          • Počas školského roka organizujeme rôzne zbery, do ktorých sa žiaci základnej školy aj deti z materskej školy veľmi aktívne zapájajú, preto sme im na dnes ako poďakovanie pripravili malé zmrzlinové prekvapenie. Cez veľkú prestávku doniesla teta zmrzlinárka zmrzlinu pre všetky deti, aby sme im dnešný pekný slnečný deň urobili ešte krajším. Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí sa spolu s deťmi do našich zberov zapájajú. 

        • Hasiči v škole
          • Hasiči v škole

          • Zástupcovia DHZ v Čimhovej pod vedením p. S. Šálku nás v piatok 11.6. navštívili a deťom ukázali hasičskú techniku, rôzne postupy zásahu a dovolili im všeličo si aj vyskúšať. Najviac sa deťom páčilo auto a hasičské prilby. Pán Šálka pozval všetkých záujemcov o členstvo medzi mladými hasičmi v Čimhovej, aby prišli na sobotňajšie stretnutie. Ďakujeme za zaujímavé ukážky a za to, že nás hasiči chránia a pomáhajú v tých najťažších situáciách. 

        • MDD
          • MDD

          • V piatok 4.6. sme využili krásne slnečné počasie a oslávili sme MDD. Školáci mali pripravené rôzne súťaže, športové aktivity a hry pri penzióne Pínia, kde využili krásny priestor, aby  oslávili svoj sviatok naplno. Tento rok sme mali oproti minulým aj maličkú zmenu - nevarili sme pre deti guláš, ale za peniaze zo ZRPŠ mali všetky deti pripravenú opekačku. Špekačky, klobáska, slanina, zelenina aj chlebík všetkým dobre padli, keď si sami mohli aj opekať. Okrem toho mali ešte všetky deti aj džús. Krásne prežité dopoludnie bolo pre všetkých odmenou ku sviatku. 

        • Dajme spolu gól
          • Dajme spolu gól

          • Slovenský futbalový zväz v spolupráci s materskými a základnými školami realizuje projekt Dajme spolu gól. Projekt je zameraný na popularizáciu futbalu u detí. Realizáciu projektu na škole zabezpečuje kvalifikovaný tréner s platnou futbalovou licenciou. Našej škole vyšiel v ústrety kvalifikovaný tréner pán Chňapko, ktorý nám umožnil zapojiť sa do projektu. Vzhľadom na zložitú pandemickú situáciu sa nemohli aktivity projektu realizovať v plánovaných termínoch na jeseň a na jar, ale so zlepšením situácie, aj s príchodom lepšieho počasia sme sa v stredu 26. mája mohli pustiť do plnenia aktivít. Pán Chňapko spolu s koordinátorkou projektu p. uč. Gočalovou pripravili všetko potrebné, aby mohli prváci na školskom dvore absolvovať prvý, veľmi  zaujímavý a aktívny tréning. 

            Pozrite si fotoalbum!

          • Finančná gramotnosť

          • Štyria študenti zo spojenej školy v Tvrdošíne spestrili a zatraktívnili v stredu 26. mája hodinu matematiky našim tretiakom a štvrtákom. Prijali sme ich ponuku a umožnili sme im naučiť žiakov hospodáriť s eurami pomocou hrových a kreatívnych aktivít. Cieľom hodiny bolo ukázať žiakom ako majú ekologicky a ekonomicky myslieť. Na hodinách si spolu vyrobili nálepky na perá a tiež porovnávali ceny keksov, okrem toho sa naučili piecť domáce keksíky, ktoré sú zdravšie a ich výroba je lacnejšia ako cena kupovaných keksov. Ďakujeme šikovným študentom Veronike Dúbravskej, Andrei Pepuchovej, Márii Janolovej a Petrovi Múdremu za ich milý prístup a príjemný zážitok pre našich žiakov. 

            Viac vo fotogalérii

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Čimhová
      • 0911945022
      • ZŠ: 043 5384 253, 0911 945 022 MŠ: 043 5384 253, 0911 945 022
      • Čimhová 6, 02712 027 12 Čimhová Slovakia
      • 37810197
      • 2021646308
      • Mgr. Marianna Dreveňáková
      • www.zscimhova.edupage.org
      • www.slovensko.sk
      • Zodpovedná osoba za ochranu osobných údajov- BROS COMPUTING. s. r. o. e-mail: brosland@brosland.eu
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje