• Šaliansky Maťko - okresné kolo

          • Naše úspechy v recitačných súťažiach pribúdajú. Patrí k nim aj okresné kolo v prednese povestí Šaliansky Maťko, ktoré bolo 4. apríla v Tvrdošíne.  V prvej kategórii nás reprezentoval tretiak Tomáš Viktor, ktorý sa v okresnom kole umiestnil na krásnom 2. mieste. V druhej kategórii súťažila za našu školu štvrtáčka Marianna Špulierová, ktorá sa stala víťazkou okresného kola a bude nás reprezentovať aj v krajskom kole. Obidvom súťažiacim srdečne blahoželáme a prajeme im ešte veľa literárnych úspechov, ale najmä to, aby im všetky literárne zážitky prinášali radosť. 

          • Úspešné okresné kolo

          • Sme hrdí na to, že už niekoľko rokov sa nám darí v okresných recitačných súťažiach a inak to nebolo ani v pondelok 28. marca, kedy nám urobila veľkú radosť naša štvráčka MARIANKA ŠPULIEROVÁ, ktorá sa v okresnom kole súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN umiestnila na 1. mieste a postúpila do krajského kola. Marianke blahoželáme a ďakujeme aj p. uč. Maďarovej, ktorá ju pripravuje. 

        • EKO divadielko
          • EKO divadielko

          • Utorok 29. marca sme začali veselo a príjemne, pretože sme po dlhej prestávke v škole privítali návštevu. Na motívy knihy A.S. Exupéryho Malý princ si prostredníctvom veselého divadielka deti z materskej aj základnej školy zopakovali základné zásady separovania a recyklácie odpadov. Divadielko bolo oživené veselými piesňami s témou recyklovania a nechýbala ani praktická časť, v ktorej si všetky deti vyskúšali, či dokážu odpad správne triediť. 

          • 2% dane

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, akou je aj naše Občianske združenie ČIMO. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to.

             

            Ako postupovať

             Ste zamestnanec a ročné zúčtovanie dane za Vás robí zamestnávateľ?

             Podávate si daňové priznanie sami?

             Postup pre právnické osoby

          • Svetový DEŇ VODY

          • Aktuálnosť a význam Svetového dňa vody je daná aj skutočnosťou, že na svete viac ako dve miliardy ľudí trpí nedostatkom pitnej vody, nemá prístup k vode. Témou Svetového dňa vody 2022 je „Podzemná voda“. V našej škole sa téme vody venujeme pravidelne a dlhodobo. 22. marec bol dňom, kedy sa voda stala témou dňa a žiaci, spolu so svojimi vyučujúcimi, robili s vodou rôzne pokusy, súťaže, čítali si zaujímavosti a fakty o vode, voda bola prítomná v príkladoch z matematiky,  o vode sa rozprávali na anglickom jazyku a súčasťou dňa boli aj rôzne tvorivé činnosti s témou vody. 

          • Krížová cesta

          • V nedeľu 20. marca vystúpili naši žiaci pod vedením p. učiteľky Števulikovej v kostole sv Imricha v Čimhovej s dramatizáciou udalostí Veľkej noci. Pridali sa aj ďalšie deti a mládež z obce a spolu vytvorili autentickú atmosféru dramatického  príbehu Krížovej cesty. 

          • Hviezdoslavov Kubín  - školské kolo

          • V piatok 18. marca sa popoludní stretli recitátori zo všetkých ročníkov, aby sa pod odborným okom poroty predstavili so svojimi ukážkami poézie a prózy. Veľmi pekné ukážky zo slovenskej literatúry nás preniesli do sveta fantázie a radosti. Pani učiteľky, ktoré tvorili porotu si všetkých súťažiacich pozorne vypočuli a po vzájomnej dohode oznámili umiestnenia v jednotlivých kategóriách.

            Poézia: 1. miesto - Vanesa Karasová, 4.A, 2. miesto  - Janka Ďubašíková, 3. miesto - Ester Dudová, Tomáš Viktor

            Próza: 1. miesto - Marianna Špulierová, 4.A, 2. miesto - Dávid Ťapaj, Matúš Števuliak, 3. miesto - Karolína Prídavková, Ema Dudová

            Výhercom blahoželáme a veríme, že sa im bude dariť aj v okresnom kole súťaže 28. marca v Tvrdošíne. 

             

          • Návšteva zo ZŠ P.O.Hviezdoslava Trstená

          • Vo štvrtok 17. marca navštívili našich štvrtákov pani učiteľky z Trstenej, aby im predstavili ich školu. Aj keď prišli iba dve pani učiteľky, neboli samé, pretože cez aplikáciu ZOOM sa s nami spojili aj žiaci z ich školy a ďalšie pani učiteľky. Divadlo, pokusy, hádanky, darčeky - to všetko si pre štvrtákov pripravili a hravou, bádateľskou formou ich zoznámili so školou P.O.Hviezdoslava v Trstenej. 

        • Karneval
          • Karneval

          • V piatok 25.2. sa naša škola zmenila na veselú, spievajúcu a tancujúcu rozprávkovú krajinu, kde sa stretli postavy rozprávkové aj nerozprávkové a spoločne sa zabávali pri dobrej hudbe, súťažili, tancovali aj spievali. O chutné šišky a čaj sa postarali zamestnanci školy v spolupráci s Radou rodičov, ktorá tiež zabezpečila darček pre všetky karnevalové masky. Aj napriek opatreniam, ktoré nám neumožnili mať spoločný karneval na chodbe, všetky deti prežili, aj vďaka snahe učiteliek a všetkých zamestnancov školy, pekný karnevalový deň. 

          • Covid opatrenia - zmeny od 28.2.2022

          • Izolácia– platí len pre osobu pozitívne testovanú – po zistení pozitivity kontaktovať ošetrujúceho lekára. Žiak je doma v izolácii podľa pokynov lekára – zvyšok triedy pokračuje vo vyučovacom procese.

            Karanténa – týka sa osoby, ktorá bola v kontakte s pozitívne testovanou osobou. Do karantény ide žiak iba vtedy, keď má príznaky ochorenia a kontaktuje svojho lekára. Ak je žiak označený ako úzky kontakt po stretnutí s pozitívnou osobou v škole a nemá príznaky, pokračuje riadne vo vyučovaní. Trieda pokračuje vo vyučovacom procese. Osoba označená ako úzky kontakt je po kontakte s pozitívnou osobou povinná používať 10 dní rúško.

            Hromadne už triedam nebude karanténa nariaďovaná.

            Pri nástupe do školy (napr. po prázdninách), alebo ak chýba dieťa, žiak viac ako tri dni (vrátane víkendu – napr. piatok + sobota + nedeľa) predkladá rodič Prehlásenie o bezpríznakovosti (Edupage, alebo vytlačené). Rodič môže žiaka ospravedlniť na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní (dieťa s povinným predprimárnym vzdelávaním na 7 po sebe idúcich vyučovacích dní).

            Rúško:

            - v triedach nepovinné,

            - na chodbách – áno,

            - na vyučovaní, kde dochádza k zmiešaniu žiakov rôznych tried - áno,

            - po kontakte s pozitívnou osobou je povinné používať 10 dní rúško (výnimku majú deti do 6 rokov)

            V prípade pozitivity žiaka je rodič povinný túto informáciu bezodkladne oznámiť triednemu učiteľovi.

          • Šaliansky Maťko - školské kolo

          • V utorok 25.1. popoludní sme si vypočuli deväť žiakov 2. -4. ročníka, ktorí sa najlepšie pripravili na prednes slovenských povestí. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách a postup do okresného kola je určený tým, ktorí sa umiestnili na 1. mieste vo svojej kategórii.

            1. kategória: 1. miesto - Tomáš Viktor, 3.A, 2. miesto - Karolína Prídavková, 2.A, 3. miesto - Matúš Svorník,3.A a Ema Dudová, 2.A

            2. Kategória: 1. miesto - Marianna Špulierová, 4.A, 2. miesto - Matúš Števuliak, 4.A, 3. miesto - Janka Ďubašíková, 4.A

            Všetkým blahoželáme a víťazom prajeme veľa úspechov v okresnom kole. 

          • Vianočné pečenie

          • S blížiacimi sa sviatkami vchádzajú do našich domovov rôzne vône, ktoré nám ich pripomínajú. Bez vône medovníkov si ani v škole nevieme Vianoce predstaviť. Okrem vianočnej výzdoby sa musí škola rozvoňať medovníkmi, ktoré pečú všetky deti spolu so svojimi pani učiteľkami. Trinásty december bol tým dňom, keď sa v jedálni vystriedali všetky triedy, aby si mohli napiecť vlastné perníky. Krásnymi formičkami najrôznejších tvarov si ich deti povykrajovali a dali piecť. Pri pečení nám pomáhala teta školníčka, ktorá sa každý rok stará o to, aby mali perníky krásnu zlatistú farbu. Teraz sa už budeme celý týždeň touto vianočnou dobrotou hostiť, ale zopár perníkov deti donesú aj domov, aby sa podelili aj so svojimi blízkymi. 

          • sv. Mikuláš

          • Na sviatok sv. Mikuláša na našu školu nezabudol a navštívil nás Mikuláš s plným batohom darčekov pre deti materskej aj základnej školy. Najskôr sa prihováral a rozdával darčeky v materskej škole. Škôlkari si pre neho pripravili pekný program, ktorým sa Mikulášovi poďakovali za návštevu aj sladké darčeky. V základnej škole si Mikuláš vypočul piesne a básne od všetkých žiakov, nezabudol ani na spoločné modlitby a rozdávanie darčekov. Deti si jeho návštevu užívali, mali z neho radosť a rady sa sním aj porozprávali. 

          • Bubnovačka

          • November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. Práve preto si organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili práve 19. november za deň, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ!

            Bubnovali aj deti z našej materskej a základnej školy. Využili na to rôzne zábavné pomôcky a techniky, pri ktorých sa zabavili, a zároveň poslali do sveta svoj HLAS. 

             

          • Eko-šarkaniáda

          • Pravidelne si v našej materskej a základnej škole v jeseni vyrábame šarkany z odpadových eko-materiálov. Každý rok sa deťom podarí vytvoriť krásnych šarkanov z najrôznejších odpadov. 

          • Záložka do knihy spája školy

          • 12. ročník česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy: Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básní,  je určený slovenským a českým žiakom zo základných škôl a osemročných gymnázií. Slovenská pedagogická knižnica ho organizuje v spolupráci s Knižnicou Jiřího Mahena v Brne. Našou partnerskou školou bola v tomto školskom roku Základní a mateřská škola z Čisté u Litomyšle. Navzájom sme si vymenili pekné záložky, listy aj knihy, ktoré si budeme čítať v jazyku partnerskej školy. Pani učiteľka Věra Kladivová z našej partnerskej školy bola výbornou koordinátorkou, vďaka nej bola spolupráca bezproblémová a veľmi milá. Prostredníctvom emailov sme vymieňali krátke pozdravy, navzájom sme naše školy poznávali. Koordinátorkou projektu za našu školu je p. uč. Dreveňáková. Deti sa pekným záložkám potešili a s obľubou ich vo svojich učebniciach a knihách využívajú. 

          • Vystúpenie pre starkých

          • V spolupráci so zriaďovateľom Obcou Čimhová vystúpili naši žiaci z dramatického krúžku pod vedením p. učiteľky Števuliakovej v kostole sv Imricha.Posledná otóbrová sobotná sv. omša bola venovaná starkým z obce. Pri príležitosti októbrovej spomienky na starších po sv. omši vystúpili žiaci s detským muzikálom Janko a Marienka. Vystúpenie spríjemnilo našim babkám a dedkom sobotné dopoludnie a pripomenulo im, že ich máme radi a myslíme na nich. 

        • Deň zvierat
          • Deň zvierat

          • Svetový deň zvierat je 4. október. My si s deťmi každoročne pripomíname tento deň tým, že si môžu na jednu hodinu doniesť do školy svoje domáce zvieratko. Cieľom je vštepovať do detí poslanie tohto dňa:

            • Oslava života zvierat v každej podobe,
            • Oslava vzťahu medzi ľudstvom a ríšou zvierat,
            • Pripomínanie si a zdôraznenie nezastupiteľnej úlohy, ktorú hrajú zvieratá v našom živote - od poskytovania potravy, cez úlohu spoločníka, pomocníka a podporovateľa, prinášajúceho do nášho života pocit, že zázraky sa ešte dejú,
            • Uvedomenie si mnohorakého spôsobu, akým zvieratá obohacujú náš život a vyjadrenie vďaky, ktorá im za to náleží.
    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Čimhová
      • 0911945022
      • ZŠ: 043 5384 253, 0911 945 022 MŠ: 043 5384 253, 0911 945 022
      • Čimhová 6, 02712 027 12 Čimhová Slovakia
      • 37810197
      • 2021646308
      • Mgr. Marianna Dreveňáková
      • www.zscimhova.edupage.org
      • www.slovensko.sk
      • Zodpovedná osoba za ochranu osobných údajov- BROS COMPUTING. s. r. o. e-mail: brosland@brosland.eu
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje