• Beseda so spisovateľkou
          • Beseda so spisovateľkou

          • Autorka Kristína Mišovičová vytvorila knihu, ktorá pritiahne k čítaniu aj tie deti, pre ktoré bolo doteraz čítanie strašiakom. Je písaná veľmi ľahkým, zrozumiteľným a vtipným štýlom, blízkym detskému čitateľovi. V knižke „Decká z mesta sa (ne)vedia biť“ je všetko dávkované akurátne – zábava, múdrosť, poučenie, emócie , to všetko na podklade pútavého príbehu, ktorý spisovateľka zasadila do svojho domáceho prostredia malokarpatského vidieka. Príbeh i rozprávačský štýl zaujme malého i veľkého čitateľa a je predurčený na to, aby sa stal námetom na spoločné diskusie či bádateľské pokusy v teréne. Besedu s autorkou pre našich žiakov zorganizovala  dňa 25.10. Obecná knižnica v Čimhovej pod vedením Mgr. Jany Fukasovej. Pre deti si pripravila aj rôzne aktivitky, ktoré spravili besedu nie len poučnou, ale aj zábavnou. Ďakujeme za spoluprácu, ktorou sa snažíme, aby naše deti nezabúdali čítať. 

        • Deň zvierat
          • Deň zvierat

          • Svetový deň zvierat (World Animal Day) sa oslavuje 4. októbra. Prvýkrát bol oslavovaný v roku 1931 vo Florencii počas stretnutia ekológov. Tento deň bol vybraný, pretože naň pripadá sviatok sv. Františka z Assisi, ktorý bol veľkým milovníkom a patrónom zvierat a  ekológov. Tento deň mal spočiatku upozorniť na kritickú a neutešenú situáciu ohrozených druhov živočíchov. Neskôr sa začal vzťahovať na všetky druhy zvierat a postupne sa oslavoval po celom svete. V našej škole si so žiakmi tento deň pripomíname veľmi milým spôsobom, deti si môžu na chvíľu do školy doniesť svojho domáceho miláčika. Tento rok sme mali v triedach andulky, zajace, mačky, psa, škrečka. Deti nám o svojich domácich zvieratkách rozprávajú, tak sa dozvieme ako sa o nich starajú, čo majú aj nemajú radi. 

             

        • Jesenné tvorivé dielne
          • Jesenné tvorivé dielne

          • Na jesenné tvorenie sme sa pripravovali takmer celý september. Počas tohto mesiaca deti nosili do školy rôzne dary našej prírody - teda všetko pekné, čo sa v záhradách a na poliach urodilo. V piatok 4.10. sme sa o desiatej stretli v triedach aj s rodičmi, starými rodičmi, súrodencami a inými rodinnými príslušníkmi, ktorí si našli čas prísť do školy, aby pomohli deťom pri príprave rôznych pochúťok z jesenných plodov a tiež povyrábali krásne jesenné dekorácie. Po dvoch pracovných hodinách sme sa stretli na chodbe, aby sme si  poprezerali krásne jesenné výrobky a ochutnali dobroty z plodov jesene, ktoré sme stihli v triedach ukuchtiť. Krásne jesenné dopoludnie sme ukončili jesenným vystúpením detí zo školy aj z materskej školy. Výborná nálada, tvorivý duch a maškrtenie boli prítomné na každom kroku. Všetkým zúčastneným aj organizátorom  - ZŠ s MŠ Čimhová a OZ Čimo -  ďakujeme.  

        • Prírodovedná exkurzia
          • Prírodovedná exkurzia

          • Jednou z úloh súťaže Putovná sova je zúčastniť sa exkurzie v TANAPe. Žiaci 4. triedy sa so svojou triednou L.Števuliakovou a s lesným pedagógom p. Gazdom vybrali vo štvrtok 26. septembra na túru do tiesňav Juráňovej doliny. Od p. Gazdu  sa počas prechádzky dozvedeli veľa zaujímavostí, ktoré využijú v súťaži. Pri tejto príležitosti nezabudli ani na ochranu prírody a hneď sa zapojili do projektu " Čisté hory."

        • Didaktické hry v prírode
          • Didaktické hry v prírode

          • V piatok 27.09. sa našim žiakom kráčalo do školy veselo, pretože vedeli, že ich čaká praktická časť didaktických hier na ihrisku v Čimhovej. Spolu so svojimi triednymi učiteľkami sa po prvej vyučovacej hodine presunuli na ihrisko, kde plnili úlohy z oblasti civilnej ochrany, zdravotnej prípravy, z dopravnej výchovy, ale  venovali sa aj ochrane prírody a zdravému pohybu. Počasie bolo krásne, slnečné lúče všetkým spríjemňovali dopoludnie. Okrem spomínaných úloh nechýbala ani tradičná opekačka a spontánne detské hry. 

        • Začiatok šk. roka 2019/2020
          • Začiatok šk. roka 2019/2020

          • Školský rok sme začali svätou omšou, po ktorej sme sa zhromaždili na chodbe. V slávnostnom príhovore riaditeľka školy všetkých privítala, predstavila triedne učiteľky v MŠ aj v ZŠ, predstavila novú učiteľku materskej školy, Júliu Garbiarovú. Najväčšiu pozornosť si zaslúžili prváci, ktorí dostali aj malé darčeky pri príležitosti ich prvého dňa v škole. Celú slávnosť osviežili privítacím programom štvrtáci, ktorí zarecitovali  báseň, zaspievali ľudové piesne aj zahrali malú scénku o škole. Po slávnostnom úvode pokračoval program v triedach. Pre prvákov mala ich triedna pripravených veľa zaujímavých aktivít, ktorými ich privítala v triede kozmonautov. Všetkým žiakom aj zamestnancom a rodičom prajeme úspešný školský rok 2019/2020.

        • Koniec šk . roka 2018/2019
          • Koniec šk . roka 2018/2019

          • 28. júna sme sa definitívne rozlúčili so školským rokom a všetkými povinnosťami, ktoré k nemu patrili. Po slávnostnej svätej omši a neskôr po príhovore riaditeľky školy boli žiaci odmeňovaní za zbery, prospech a kvalitné čítanie, potom dostali vysvedčenia od svojich triednych učiteliek. Peknú a dojímavú rozlúčku si pripravili štvrtáci, ktorí sa od budúceho šk. roka rozpŕchnu do okolitých škôl, kde bodú pokračovať v sekundárnom vzdelávaní.  Všetci sme si popriali krásne prázdniny a dovolenky, aby sme sa plní elánu a energie stretli v septembri pri otváraní nového šk. roka. 

          • Rozlúčka so štvrtákmi

          • Štvrtáci si spolu so svojou triednou pripravili rozlúčku, na ktorú pozvali aj svojich rodičov, bývalú triednu učiteľku a riaditeľku školy. Na začiatku rozlúčky mali kultúrny program, príhovory a spoločnú tortu. Potom sa rozlúčili s rodičmi a ostávali v škole spať. Potom mali spoločnú diskotéku, hry na školskom dvore a noc v škole. Všetkým štvrtákom prajeme veľa úspechov v ich nových školách, do ktorých zavítajú v septembri. 

        • Atletický štvorboj - OK
          • Atletický štvorboj - OK

          • Atletický štvorboj pod olympijskými kruhmi. Taký bol tohtoročný 16. ročník našej atletickej súťaže, ktorej okresné kolo sa každoročne koná v našej škole. V spolupráci s CVČ TRSTENÁ sme tento rok našu súťaž zaradili do série olympijských dní, teda akcií pod záštitou Slovenského olympijského výboru. Vďaka tomu sa všetci súťažiaci mohli aspoň sčasti cítiť ako olympionici, ktorí na záver dostali aj olympijské ceny - medaily a tričká s olympijským logom. Našu školu reprezentoval štvrták Peter Maniak, ktorý sa vo svojej kategórii chlapcov štvrtákov umiestnil na druhom mieste. Týmto mu  blahoželáme a tešíme sa na ďalší vydarený ročník našej okresnej atletickej súťaže. 

          • Škola v prírode - 3. a 4. deň

          • Náš pobyt sa pomaly blíži ku koncu. Za posledné dva dni sme veľa videli aj zažili. Počasie nám praje, aj keď včera popoludní nás silný dážď donútil byť v budove, ale aktivitky, ktoré deti plnili ich úplne pohltili. Veľa sa pri nich naučili, pretože museli hádať logické hádanky, ale bolo to zároveň aj zábavné. Plánovaná opekačka bola trochu pozmenená - špekačky nám museli opiecť v rúre tety kuchárky. Chutné však boli aj tak - všetko sme pojedli, akoby sme si ich opekali na ohni. Večerné hry boli smiešne a zábavné, takže deti šli do postieľ s výbornou náladou. Štvrtkové počasie bolo krásne a náš program tiež. Dopoludnia sme navštívili Dúpnu jaskyňu, ktorou nás sprevádzal významný a zanietený jaskyniar pán KORTMAN. Rozprával zaujímavo a deti mali pre neho pripravených veľa otázok, pretože sa im jaskyňa aj nové veci, ktoré videli, veľmi páčili. Popoludní sa opäť venovali rôznym aktivitám na dvore a večer po vyhodnotení súťaží prišla na rad dlho očakávaná diskotéka. Aj v tejto chvíli všetci tancujú a výborne sa bavia. Tety kuchárky nám stále výborne vyvárajú a všetci sme zdraví. 

            Plánovaný príchod domov je zajtra, t.j. v piatok medzi 12,00 a 12,30.  V prípade zmeny budeme volať do školy, tam Vás budú informovať.

             

          • Škola v prírode - 2. deň

          • Noc sme prežili bez plaču aj bez smútku. Všetci sme sa doružova vyspali. Aj dnešný deň bol plný nových zážitkov a podujatí. Rannú rozcvičku organizovali animátorky, deti sa začali učiť nový tanec - už v poradí druhý. Dopoludnie prežili so svojimi učiteľkami, okrem zábavného učenia spoznávali okolie, boli na prechádzkach, pozorovali faunu a flóru, opakovali si v teréne vedomosti z prvouky, prírodovedy aj vlastivedy. Popoludnie opäť patrí aktivitám s animátorkami. Prostredníctvom súťažnej hry získavali skúsenosti s podnikaním, hra bola zameraná na finančnú gramatnosť. Deti sú neustále v pohybe, takže všetko, čo tety kuchárky navaria, pekne zjedia.  Všetci sme zdraví a srdečne vás doma pozdravujeme. Nové fotky si pozrite vo fotoalbume, postupne ich tam budeme pridávať. 

          • Škola v prírode - 1. deň

          • Hlásime sa z Pružiny. Cesta tu bola výborná, pán šofér nás bezpečne doviezol do cieľa o 11, 30. Všetci sme ubytovaní na jednom poschodí, takže sa stále navštevujeme. Deti majú tri animátorky, ktoré sa im celé popoludnie venovali, mali pripravené množstvo súťaží a hier, do ktorých boli neustále všetci zapojení. Tety kuchárky veľmi dobre varia a deťom chutí. Ak sa chcete s nimi spojiť, najlepšie je to po 21. hodine. Volajte na čísla učiteliek, alebo riaditeľky- 0911945022. Internet je tu slabý, preto sa ospravedlňujem za strohejšie informácie. 

             

        • Zdatný žiak, oblastné kolo
          • Zdatný žiak, oblastné kolo

          • V utorok 28. mája sa v ZŠ s MŠ Hladovka konalo, aj napriek nie príliš priaznivému počasiu, oblastné kolo atletickej  súťaže. Z našej školy sme tam poslali osem žiakov, jedno dievča a jedného chlapca z každého ročníka. Tí si vo vybraných disciplínach zmerali sily s deťmi zo Suchej Hory, z Hladovky, Vitanovej a  z Liesku. Víťazi z jednotlivých kategórií sa stretnú  u nás v Čimhovej na okresnom kole atletického štvorboja. Ak by ste mali chuť prísť malých športovcov povzbudiť, čakáme Vás 13. júna o 10,00. V Hladovke sa z našich športovcov najviac darilo štvrtákovi Petrovi Maniakovi, ktorý postúpil do okresného kola. Ďalej sme získali dve druhé miesta - V. Šálková a M. Špulierová a dve tretie miesta - M. M. Dudová a J.Gavlas. Tešíme sa, že nám v škole vyrastajú výborní športovci a k ich úspechom im gratulujeme!

        • MDD v Kinderlande Námestovo
          • MDD v Kinderlande Námestovo

          • Deň detí sme oslávili už 27. mája. So školákmi sme navštívili vynovený a rozšírený Kinderland v Námestove. Trojhodinová návšteva detského centra bola pre všetkých výnimočným zážitkom. Animátorky organizovali deťom rôzne súťaže, hry, spoločné tance, do ktorých sme sa s radosťou zapojili aj my učiteľky. Nič bolo povinné, kto nechcel súťažiť mohol neobmedzene využívať zariadenie FUN a JUMP zóny, ktorú sme si predplatili. Výhry zo súťaží boli pre deti atraktívne. V jednej z nich vyhralo 5-členné družstvo vstup do 9D kina. Po návrate do školy nás už čakal chutný guláš, ktorý pre nás, s pomocou kucháriek, pripravili mamičky z rodičovskej rady, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Škôlkari s nami v Námestove neboli, ale pripravili si parádny výlet ku kaplnke Panny Márie v Liesku, kde mali spoločné hry, súťaže aj opekačku. Všetci, aj tí najmenší, dlhú cestu zvládli a prekvapili seba aj nás ostatných. 

          • DOD Hasiči

          • Dňa 13.5. sa žiaci zo športového krúžku zúčastnili exkurzie, ktorej cieľom bola hasičská stanica v Tvrdošíne. Hasiči pútavo oboznámili žiakov o chode stanice, poukazovali im jej priestory a využitie techniky. Spestrením exkurzie bolo spustenie hasičskej sirény, z čoho mali deti veľkú radosť. 

        • OK Na bicykli bezpečne, 2. miesto
          • OK Na bicykli bezpečne, 2. miesto

          • Družstvo štvrtákov v zložení J. Kubinčák, P. Maniak, V Šálková a B.Kendralová pre nás vybojovalo krásne 2. miesto na súťaži v Dolnom Kubíne, ktorá sa po problémoch s počasím nakoniec uskutočnila v pondelok 13. mája v Dolnom Kubíne. Kvalitná príprava pod vedením p. uč. Kéryovej sa  nakoniec vyplatila. Žiaci museli svoje vedomosti aj praktické schopnosti preukázať v náročnej jazde na bicykli a napísať test z pravidiel cestnej premávky, pri ktorom by sa zapotil aj nejeden skúsený vodič. Blahoželáme!

          • Matičný sláviček, 2. miesto

          • V ďalšej speváckej súťaži, ktorej sme sa zúčastnili v stredu 15. 5. v Dome kultúry v Trstenej, sme opäť uspeli. Speváčik Matúš Brnušák si  svojim hlasom, prejavom a ľudovými piesňami vybojoval 2. miesto v 1. kategórii. Všetci zúčastnení pekne spievali a aj keď sa neumiestnili, získali nové zážitky a spevácke skúsenosti. 

        • Deň matiek
          • Deň matiek

          • Uctiť si mamičky piesňami, básňami a tancami je to najmenej, čo môžu deti pre svoje mamy a staré mamy urobiť. V piatok 10. mája sme všetci vyjadrili svoju lásku mamičkám milým, detským, hravým kultúrnym programom, ktorý si deti pripravili pod vedením svojich učiteliek v materskej aj v základnej škole. Mamičkám sa program páčil, čo vyjadrili aj potleskom a pochvalnými slovami nešetrili ani na záver podujatia. Potešili sme ich aj milým darčekom - ako inak - srdiečkom.  Aj touto cestou prajeme všetkým mamám a starým mamám veľa lásky, ktorú im plnými hrsťami budú rozdávať ich najbližší. 

          • OK Slávik Slovenska - 3. miesto

          • Náš druhák Matúš Brnušák  získal v okresnom kole celoslovenskej speváckej súťaže krásne tretie miesto a opäť našu malú školu zviditeľnil. Srdečne mu blahoželáme. 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Čimhová
      • 0911945022
      • ZŠ: 043 5384 253, 0911 945 022 MŠ: 043 5384 253, 0911 945 022
      • Čimhová 6, 02712 027 12 Čimhová Slovakia
      • 37810197
      • 2021646308
      • Mgr. Marianna Dreveňáková
      • www.zscimhova.edupage.org
      • www.slovensko.sk
      • Zodpovedná osoba za ochranu osobných údajov- BROS COMPUTING. s. r. o. e-mail: brosland@brosland.eu
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje