• Utorok vo Fantázii
          • Utorok vo Fantázii

          • Po celkom pokojnej noci sme sa prebrali do chladného a zamračeného rána. Ani to nám nezabránilo vybehnúť na chvíľu von a rozcvičiť sa. Po raňajkách prebiehalo dopoludňajšie vyučovanie - deťom sa to príliš nepozdávalo, ale po vyučovaní si pochvaľovali iný spôsob učenia a boli spokojní.Obed väčšine z nás chutil, sviečková omáčka bola výborná. Popoludňajší program mali v rukách animátori - najprv si deti vyberali z rôznych zaujímavých stanovísk a po olovrante už prebiehala ZAČAROVANÁ OLYMPIÁDA, v ktorej súťažili celé družstvá spolu. Naši chlapci si vybojovali prvé miesto. Po večeri nasledoval večerný program - Fantázia má talent. Deti nás perfektne reprezentovali recitáciou, spevom tancom aj scénkou - talentami len tak sršíme. Program končil diskotékou, na ktorej sme minuli posledné zvyšky síl a teraz sa už všetci tešíme do postelí. 

            Deti Vás pozdravujú a posielajú pusy. 

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Dobrý večer, milí rodičia, pozdravujeme Vás zo Starej Myjavy. 

            Aby ste sa o nás nebáli, budeme Vám každý večer písať, ako sme prežili deň. Okrem toho si z každého dňa môžete prezrieť aj zopár fotografií . Dnes sme veľkú časť dňa precestovali, ale nám to veľmi rýchlo ubehlo, pretože sme si spolu spievali, ujo šofér pustil aj zopár rozprávok. V Trenčíne sme navštívili hrad - prehliadka sa deťom veľmi páčila, veľa sa pýtali a aj do výkladu sa zapájali, keďže z dejín už čo - to ovládajú. Z Trenčína na Starú Myjavu to už bolo celkom blízko, takže asi o 15,00 sme boli na mieste. V autobuse nebolo nikomu zle, cesta prebehla hladko. Po príchode sme sa ubytovali - máme jednu chatku len pre seba. Hneď po ubytovaní sme mali olovrant a po ňom už bola pre deti pripravená športová olympiáda.Po nej sme sa navečerali, chvíľu sme sa v hlavnej budove, kde chodíme aj jesť, zahrali a o 19, 30 sa začal večerný program, ktorý trvá do 21,00.  Dostaneme ešte druhú večeru a pôjdeme na chatku spať. Nebojte sa, nezabudneme na večernú hygienu. Zajtra sa opäť ozveme. Dobrú noc.

             

          • Deň matiek

          • Mamičky aj babičky prijali pozvanie na akadémiu, ktorá bola venovaná ich sviatku. Konala sa trochu netradične v piatok popoludní, ale na jej  čare to neubralo. Deti svoje vystúpenia, ktoré pripravovali s pani učiteľkami, zobrali naozaj vážne a predviedli sa v najlepšom svetle. Veríme, že sme všetkým prítomným  urobili radosť vystúpením aj malými darčekami. 

          • Slávik Slovenska - školské kolo

          • Spevácke schopnosti si zmerali žiaci v dvoch kategóriách. Prvú tvorili žiaci prvej, druhej a tretej triedy, druhú kategóriu tvoria v našej škole len štvrtáci, ktorí však v okresnom kole súťažia aj s piatakmi a šiestakmi. Najlepší speváci z tried zaspievali jednu pieseň s hudobným sprievodom p. uč. Maďarovej a druhú bez sprievodu. Pri tónoch ľudovej hudby sme sa všetci dobre cítili, aj sme si  so spevákmi v duchu piesne spievali. Naše ľudové piesne sú skutočným národným pokladom, len je škoda, že ľudia si ich stále menej a menej pospevujú.

            Okresné kolo súťaže bude  9. mája 2016   a reprezentovať nás budú víťazi jednotlivých kategórií.

            V školskom kole rozhodla porota takto:

            1. kategória –   1. miesto: Karolína Šálková,  3.A

                                                2.  miesto: Sára Fukasová, 3.A

                                                                     Paulína   Kubinčáková, 1.A

                                                3.  miesto: Cynthia Dudová, 3.A            

            1. kategória –   1.  miesto: Karin Ondríková, 4.A

                                                3.  miesto: Benjamín Bandík, 4.A

                                                3.   miesto: Vanesa Stasová, 4.A

             

            Výhercom srdečne blahoželáme!

          • Deň Zeme

          • Starať sa o našu Zem, aby sme na nej mohli žiť bezpečne a bez obáv o svoje zdravie,  musíme všetci. Vštepovať deťom základné pravidlá ako nakladať s odpadmi, ako ich triediť, či používať čo najviac eko zdrojov energie patrí k našim prioritám. Pani učiteľka Maďarová, spolu s ostatnými vyučujúcimi v MŠ aj ZŠ pripravili na Deň Zeme pre deti niekoľko aktivít, ktorými si pripomenuli aj prakticky precvičili niektoré zručnosti, nevyhnutné k ekologickému správaniu sa. Všetky aktivity boli zábavné aj poučné zároveň, preto bolo dnešné dopoludnie v škole veľmi príjemným spestrením školského života. 

          • Zápis do prvej triedy

          • Budúci prváci prichádzali do školy na zápis veľmi dobre pripravení. Úlohy, ktoré si pre nich pani učiteľka Števuliaková pripravila, zvládli veľmi dobre. Aj do roly zlého vlka sa vedeli vžiť a zahrali nám milé divadielka. Za odmenu dostali školské potreby, ktoré využijú v prvej triede, aj  model školskej tašky, ktorý im bude pripomínať, že škola sa už blíži.

            Milé deti, tešíme sa na Vás v prvej triede. 

          • Beseda so spisovateľkou

          • Posledný marcový týždeň sme si medzi seba pozvali spisovateľku, ktorá žije a tvorí v Čimhovej, pani Máriu Stopkovú. Záujem detí o knihy vo všeobecnosti klesá, preto hľadáme rôzne spôsoby ako ich naučiť sadať si viac ku knihám ako k počítačom. Beseda s pani Stopkovou bola veľmi pekným príkladom ako sa z dievčatka, ktoré už v detstve veľa čítalo, stala úspešná spisovateľka. Porozprávala deťom o svojej tvorbe aj o dlhom a zložitom procese, počas ktorého vzniká kniha. Trpezlivo a vtipne odpovedala na naše otázky a sľúbila nám, že svoje najnovšie dielo  nám príde určite ukázať. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie knihy z jej tvorivej dielne.

          • Deň vody

          • Príchod jari sa nám už tradične spája so Svetovým dňom vody.  22.marec je dátum, kedy si ľudia po celom svete pripomínajú význam a dôležitosť vody. Inak to nebolo ani v našej škole. Vode sme venovali dve vyučovacie hodiny. Pod vedením pani učiteľky Maďarovej si žiaci školy aj škôlkari porozprávali o vode veľa zaujímavostí. Okrem toho vodu skúmali - čistú, ochutenú, minerálnu... Ďalším cieľom dnešného dopoludnia bolo viesť deti k zdravým návykom, akým je aj dodržiavanie pitného režimu. Dozvedeli sa, že najzdravším nápojom je čistá voda  a súťažili v jej pití. Súťaž s papierovými žabkami sa všetkým páčila a bola zároveň pomyselnou bodkou za oslavou Dňa vody. Tým to ale nekončilo, lebo predškoláci si pripravili milý program, ktorým privítali jar a rozlúčili sa so zimou. Po dobrom obede boli spolu s deťmi zo ŠKD vyhodiť Morenu do Oravice. 

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Umelecký prednes poézie a prózy v 1. kategórii bol súčasťou školského kola dlhoročnej recitátorskej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Vypočuli sme si  štrnásť žiakov. Mnohí nás veľmi príjemne prekvapili, niektorí musia svoj prednes v budúcnosti viac kresať. V okresnom kole nás budú zastupovať víťazi. Odborná porota rozhodla takto: Poézia - 1. miesto - Mária Viktorová 4.A

                                                                                                                                                                   2 miesto - Patrícia Vanková 2.A

                                                                                                                                                                    3. miesto - Vanesa Šálková 1.A

                Próza - 1. miesto - Peter Čakloš 3.A

                             2 . miesto - Petra Štoberová 2.A

                             3. miesto - Sára Fukasová 3.A, Paula Mária Kubinčáková 1.A     

          • Plavecký výcvik

          • Celý týždeň sa žiaci školy učili pod dozorom profesionálnych plavčíkov plávať v Aquaparku Dolný Kubín. Každé ráno nastúpili všetci pripravení  do autobusu a v Dolnom Kubíne sa dve hodine učili správne pod vodou dýchať, plávať podľa pokynov plavčíkov, ktorí chceli deti čo najviac naučiť, aby sa z nich stali zdatní plavci. Rozdelení boli do štyroch skupín podľa výkonnostnej úrovne. Každý deň bola chvíľa voľna, kedy sa deti mohli vo vode aj zahrať. 

          • Výchovný koncert

          • Dnešný koncert bol trochu netradičný tým, že sa začínal besedou o doprave,  kde si deti, opäť, pod vedením p. Ivana  Šándora z OR  PZ v Dolnom Kubíne porozprávali o základných pravidlách cestnej premávky. Zopakovali si, že na prvom mieste v dopravnej premávke je bezpečnosť, preto sa na cestách musia správať disciplinovane a dodržiavať pravidlá pre chodcov aj cyklistov. Po besede, spojenej s premietaním rozprávky k danej téme, na ktorej boli s nami aj predškoláci, nasledoval výchovný koncert. Prostredníctvom ľudovej hudby a spevu v podaní I. Šándor a P. Štefana si všetky deti  našej ZŠ s MŠ pripomenuli dôležitosť slušného správania a vzájomného rešpektovania. 

          • Beseda v ŠKD

          • V utorok navštívil ŠKD pán Anton Šálka, ktorý je už 33 rokov poľovníkom v Čimhovej. Trpezlivo odpovedal na zvedavé otázky detí a tie ho so záujmom počúvali. Mohli si pozrieť aj trofeje, ktoré pán Šálka priniesol na ukážku. Deti najviac zaujala lovecká zbraň a náboje. Vysvetlil im, ako taká zbraň funguje a aké zranenia môže spôsobiť. Porozprával a objasnil deťom kto je poľovník, aj to, že jeho hlavnou úlohou je chovať a chrániť lesnú zver a  nie ju strieľať.

            Ďakujeme za návštevu a tešíme sa na ďalšie stretnutie. 

          • Karneval v ZŠ

          • "Keď gašparko sviatok mal, usporiadal karneval". Úvodné slová piesne, ktorou otvorili karneval naši druháci, ešte oživili hudobným doprovodom. Otvorenie aj moderovanie celého karnevalu zobrala do svojich rúk p. učiteľka Števuliaková. Karneval sa niesol v znamení hudby, spevu, tanca a súťaženia. Do programu sa zapojili žiaci všetkých ročníkov. Pomedzi tanec a súťaže sa nám postupne predstavili okrem spevákov aj hudobníci, ktorí zahrali na klávesoch, husliach aj akordeóne. Tanečníci zatancovali a všetci spolu sme sa dobre zabávali. Aby nebolo zábavy málo, nechýbali súťaže  triednych kolektívov. Deti si v nich vyskúšali prenášanie stolnotenisovej loptičky na lyžiciach, prekladanie cestovín pomocou slamky aj tanec vo dvojiciach s balónom medzi hlavami. Navštívili nás aj kamaráti z MŠ a naučili nás tancovať cigánsky tanec. O občerstvenie v podobe šišiek a čaju sa postarali mamičky z Rady rodičov. Všetky deti si doniesli veľmi pekné masky,preto boli odmenené darčekmi. Darčeky pripravili členky Rady rodičov a hradené boli z rodičovského príspevku. Za súťaženie boli deti odmenené sladkosťami, ktoré sme dostali od sponzorov. Všetkým, ktorí pomáhali pri príprave karnevalu aj našim sponzorom ďakujeme.

          • Zimné športovanie

          • Slnečné počasie a sneh nás vo štvrtok vylákali na kopec. Deti si doniesli sane, boby, klzáky, taniere a mohli sme súťažiť. Každý si kopec najprv otestoval, aby vedel svoju jazdu prispôsobiť a v meranom kole podať čo najlepší výkon. Takto to všetko dopadlo:

            prváci a druháci  - sane: 1. miesto - Ema Vargová, 2. miesto - Ján Fukas, 3. miesto - Jozef Stas

            prváci a druháci - boby, klzáky: 1. miesto -Petra štoberová, 2. miesto - Tomáš Havrila, 3. miesto - Vanesa Šálková

            tretiaci a štvrtáci - sane: 1. miesto - Veronika Babinská, 2. miesto - Dominik Kaník, 3. miesto - Vanesa Šálková

            tretiaci a štvrtáci - boby, klzáky: 1. miesto - Alex Pajunk, 2. miesto - Gregor Šimaľa, 3. miesto - Karolína Šálková

             

             

          • Šaliansky Maťko - školské kolo

          • Povesti patria medzi obľúbené žánre detskej literatúry pre svoju historickú hodnotu, vtipnosť, napínavosť ale aj fantastickosť. V pondelok sme sa prostredníctvom školského kola recitačnej súťaže Šaliansky Maťko preniesli do sveta povestí. Sprostredkovali nám ho svojím prednesom žiaci od prvého až po štvrtý ročník. Do školského kola sa prebojovalo 11 detí a odborná porota mala skutočne z čoho vyberať. Súťažili sme v dvoch kategóriách a  v okresnom kole nás budú reprezentovať Patrik Šálka a Paťka Vanková, ktorí sa stali víťazmi vo svojich kategóriách. Pochvalu si zaslúžia aj ďalší ocenení: S. Fukasová, Š.Šimaľa, M.Viktorová, P. Štoberová, P. Kubinčáková a B.Bandík. Všetci recitátori boli odmenení a verím, že zostanú verní prednesu povestí, aby sme sa s nimi a ich povesťami stretli opäť o rok. Určite sa stali inšpiráciou aj pre ďalších nádejných recitátorov. 

          • Vianočná akadémia

          • Predvianočnú náladu  si už tradične pripomíname na vianočnej akadémii. Tento rok nám s vystúpením pomohli a do programu sa zapojili aj dospelí. Srdečne ďakujeme našej tete kuchárke M. Romaňákovej, pani školníčke D. Janigovej a ujovi Šálkovi za ochotu vystúpiť v programe. Vďaka patrí aj ujovi Kovaľákovi, ktorý nás sprevádzal na harmonike. Spojením  troch generácií sme chceli poukázať na dôležitosť pomoci a rodinnej  spolupatričnosti, ktorá sa prejavuje najmä vo Vianočnom období. 

          • Koledy a koledníci

          • Prevažná väčšina ľudí prežíva predvianočný stres “ aby nám  náhodou niečo nechýbalo !!!!"

            V niektorých rodinách vnímajú Vianoce trochu inak. Nájdu si čas  a so svojimi deťmi sa ponoria do krásy ľudovej slovesnosti.

            To nám ukázala rodina Mariána a Katky  Ondríkovcov z Liesku .  So svojimi deťmi nacvičili ľudovú hru „Betlehemci“, s ktorou sa predviedli pred deťmi našej školy. Vôbec nevadilo, že detské výkony neboli stopercentné.

            Ich vystúpenie a krásne ľudové kroje nám spríjemnili  adventné dopoludnie .

              Na stretnutí  „Starí rodičia v materskej škole“ , ktoré sa uskutočnilo ešte v októbri, sa starí rodičia „heligonkári“ – p.Šálka a p.Kovaľák prisľúbili, že naučia  spievať naše deti vianočné koledy a vinšovačky. Svoj sĺub splnili a skoro každý deň sme sa stretávali pri heligonkách a všetci , či veľkí, alebo malí spievali krásne ľudové koledy . Detské hlasy, doplnené hrou , mužským hlasom a  spevom všetkých dospelých zamestnancov sa ozývali celou budovou školy.Zároveň sa stali aj súčasťou programu na vianočnú besiedku.

             Ďakujeme Vám dedkovia!!!

             

        • Pečenie medovníkov
          • Pečenie medovníkov

          • Vôňa medovníkov neodmysliteľne patrí k Vianociam. Dnes celá škola rozvoniavala a tá vôňa všetkým pripomenula blížiace sa Vianoce. Deti sa veľmi tešili, medovníčky sa  im vydarili. Každý priložil ruku k dielu, vyskúšali si vaľkanie, vykrajovanie aj ukladanie na pekáč. Dobrú chuť!  

          • Mikuláš

          • Na svätého Mikuláša čakalo na všetky deti v škole veľké prekvapenie. Mikuláš nechal pre ne  v škole krásny list, v ktorom ich poprosil, aby mu pomáhali robiť svet lepším. Deti mu to sľúbili a dostali sladké darčeky, ktoré im odovzdali pani učiteľky - v tento deň sa stali pomocníčkami sv. Mikuláša. Všetci sme poslali Mikulášovi do neba piesne, básne, tanček a hudobníci zahrali koledy na svojich nástrojoch.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Čimhová
      • 0911945022
      • ZŠ: 043 5384 253, 0911 945 022 MŠ: 043 5384 253, 0911 945 022
      • Čimhová 6, 02712 027 12 Čimhová Slovakia
      • 37810197
      • 2021646308
      • Mgr. Marianna Dreveňáková
      • www.zscimhova.edupage.org
      • www.slovensko.sk
      • Zodpovedná osoba za ochranu osobných údajov- BROS COMPUTING. s. r. o. e-mail: brosland@brosland.eu
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje