• Jeseň plná vitamínov a zdravia
          • Jeseň plná vitamínov a zdravia

          • V spolupráci s OZ Čimo sme v pondelok 17. októbra obliekli našu školu a škôlku do zaujímavej pracovnej atmosféry. Od rána sme sa venovali darom jesene, ktoré deti nosili do školy aj do škôlky v priebehu mesiaca október. Najskôr sme spoločne na chodbe tlačili kapustu. Neskôr k nám prišla výživová poradkyňa Ing., Bc. Lýdia Števaňáková, ktorá deti aj rodičov previedla základnými pravidlami zdravého stravovania, ktoré je plné živín a vitamínov. Po prednáške sa deti s rodičmi rozišli po škole a v jednotlivých triedach sa pridali ku aktivitám, ktoré si pripravili pani učiteľky a realizovali ich so všetkými deťmi a žiakmi. Rodina, ktorá zvládla všetky pripravené aktivity, dostala od nás pamätný list, ako malú spomienku na pekný deň v ZŠ s MŠ Čimhová. V tento deň prišlo ku svojim deťom 30 rodičov, alebo iných rodinných príslušníkov, ktorí si našli čas. Navštívila nás aj predsedníčka OZ Čimo Bc. Terézia Loffajová. Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na tejto peknej akcii!

          • Deň zvierat

          • 4. október si verejnosť ako Svetový deň zvierat pripomína od r. 1931. World Animal Day prináša príležitosť zamyslieť sa aj nad tým, či náš vzťah k zvieratám a to, čo nám poskytujú, je rovnako obohatením a dobrodením pre ne. Pri tejto príležitosti si aj my v škole v rámci environmentálnych aktivít pod vedením koordinátorky p. uč. Maďarovej organizujeme náš vlastný Deň zvierat, kedy si môžu na jednu vyučovaciu hodinu doniesť deti svoje zvieratko, o ktoré sa doma starajú. Ak nemôžu doniesť zvieratko, stačí aj fotografia. O zvieratkách nám deti porozprávajú na spoločnom  stretnutí  aj s deťmi z MŠ na chodbe, kde majú všetci možnosť zvieratká vidieť a niečo sa o nich dozvedieť.

             

          • Lazy goat - anglické divadlo

          • V utorok 4. októbra sme sa v chladnom a upršanom počasí vybrali s tretiakmi a štvrtákmi do mestského kultúrneho strediska v Trstenej. Cestovali sme spojovým autobusom a nikto z nás tento malý výlet neľutoval, pretože sme boli na veľmi dobrom predstavení, ktoré pre deti pripravilo Divadelné centrum. Išlo o činohernú anglicko-slovenskú rozprávku s pesničkami, inscenovanú ako učebná pomôcka pre začiatočníkov. Rozprávka o namyslenej a drzej koze je predlohou voľnej divadelnej adaptácie, v ktorej kozu najskôr zvieratká vyženú z dvora, pretože nechce pracovať. Po úteku do lesa koza obsadí líščí domček a nechce z neho von. Líška kozu nikdy v živote nevidela a myslí si, že je to čert. O pomoc prosí bojazlivého vlka, potom hlúpeho medveďa, ale nikto si s kozou nevie dať rady. Nakoniec kozu vyženie maličký ježko, ktorý sa kozy nebojí a pichliače má ostrejšie než koza rohy.

          • Odovzdanie výhry - Šťukes

          • Na konci minulého šk. roka sme Vás informovali o výhre v súťaži SSE Šťukes. Prekvapenie nás čakalo aj tento šk. rok, keď sme sa dozvedeli, že symbolický šek s výhrou 1500 eur nám príde odovzdať  generálny riaditeľ  spoločnosti SSE, JUDr. Zdeněk Schraml, ktorý sa, vzhľadom na úspech našej školy v 4. ročníku Edukačnej súťaže so Šťukesom,  osobne stretol so žiakmi víťaznej kresby a odovzdal  symbolický šek k finančnej výhre. Prítomná bola aj hovorkyňa  spoločnosti, Ing. Michaela Krivá. Okrem šeku dostala víťazná trieda, pod vedením p. uč. Števuliakovej, aj edukačnú hru, z ktorej sa deti veľmi tešia a cez prestávky skúšajú vytvárať rôzne projekty. 

          • Koncert Príbeh hudby – „slovenská hudba“ a pokus o získanie slovenského rekordu

          • Bratislavský chlapčenský zbor (BChZ) v spolupráci so Štátnou filharmóniou Košice uviedol 22. a 23.septembra v Dome umenia v Košiciach mimoriadny koncert z cyklu Príbeh hudby, autora a dirigenta Gabriela Rovňáka ml. Po projekte Príbeh hudby – Tajomstvá ľudského hlasu, ktorý zbor pripravil v spolupráci so Slovenským národným divadlom v júni tohto roka, prichádza teleso so špeciálnym projektom – prvou časťou koncertu o slovenskej klasickej hudbe. Koncert si pozrielo prostredníctvom streamu takmer 15.000 žiakov a študentov slovenských škôl, ale aj diváci večerného koncertu v Košiciach. Naša škola sa opäť pripojila k sledovaniu a priniesla žiakom tento jedinečný projekt.

          • Začiatok šk. roka 2022/2023

          • Školský rok 2022/2023 sme začali 5.9. 2022 (pondelok) o 9,00 svätou omšou v kostole sv. Imricha v Čimhovej. Po sv. omši pokračovalo slávnostné otvorenie v budove školy, kde sa všetkým prítomným prihovorila riaditeľka školy, ktorá osobitne privítala a obdarovala prvákov. Potom sa žiaci stretli vo svojich triedach s triednymi učiteľkami. Prvákov v ich prvý školský deň sprevádzali aj rodičia, ktorí sa zúčastnili na slávnostnom otvorení a boli prítomní aj v triede, kde mala p.uč. Maďarová pre žiakov pripravený úvodný program. 

             

          • Slávnostné ukončenie šk. roka 2021/2022

          • Slávnostné ukončenie školského roka sme začali vo štvrtok 30.6. o 8,00 ďakovnou sv omšou v kostole sv. Imricha v Čimhovej. Po sv. omši  program pokračoval v škole. Pani starostka aj pani riaditeľka predniesli slávnostné príhovory, žiaci štvrtého ročníka sa svojím programom rozlúčili so školou a všetkými zamestnancami aj s mladšími spolužiakmi. Odmenení boli všetci žiaci aj deti v MŠ - každý dostal darček od p. starostky. Okrem toho boli žiaci odmenení za prospech a zbery - papier. pomarančová kôra, prepálený kuchynský olej. Nezabudli sme ani na najlepších čitateľov z každej triedy. Po slávnostnom programe sa deti presunuli do tried, kde si prevzali z rúk triednych učiteliek vysvedčenia a odišli na vytúžené prázdniny. 

          • Výhra so Šťukesom

          • Ďakujeme všetkým, ktorí nás svojím hlasom v súťaži so Šťukesom podporili. Vďaka našim šikovným druhákom, ktorých kresba sa dostala do úzkeho výberu a vďaka Vašim hlasom sme získali 3. miesto - finančnú výhru 1500 eur. 

          • Škola v prírode 2022

          • Po troch rokoch sme opäť vyrazili do školy v prírode. Tentokrát sme v Hoteli Krpáčovo v Nízkych Tatrách. V pondelok sa deti  ubytovali, zoznámili sa s prostredím aj so svojimi animátormi.  V popoludňajších hodinách sa pustili do prvých aktivít, ktoré ich zamestnali až do 21. hodiny. Utorkový deň začali rozcvičkou pri hudbe, z ktorej si môžete pozrieť krátky záznam. Fotky budú postupne pribúdať vo fotogalérii. Dopoludnie bolo venované čítaniu, pretože sme sa spolu s obecnou knižnicou zapojili do akcie Čitateľský maratón 2022. Popoludní boli deti s animátormi v prírode pri jazere, kde plnili rôzne zaujímavé úlohy s témou prírody a jej ochrany. Večer pokračovali v danej téme a v skupinách súťažili, kto dokáže odpovedať na 30 otázok Odpovede mohli nájsť aj v priestorch chaty, pretože boli niekde položené alebo zavesené. Celý deň bol, okrem toho, popretkávaný rôznymi hrami a súťažami. V stredu ráno sa opäť všetci rozcvičili pri dobrej hudbe. Dopoludnia sa so svojimi pani učiteľkami venovali vzdelávaniu a popoludnie bolo opäť plné aktivít. Streda patrila nákupom, deti sa hrali na obchod, potom hrali futbal a večer ich už čakala vytúžená diskotéka. Vo štvrtok počas dopoludňajšieho vyučovania navštívila deti v škole v prírode pani riaditeľka. Popoludní opäť plnili úlohy s témou pírody so svojimi animátormi a po olovrante mali deti besedu s poľovníkom, ktorý im porozprával veľa zaujímavostí o lesných zvieratách našich regiónov a doniesol na ukážku mnoho parožia, na ktorom deťom ukazoval aj choroby zvierat. veščer patril nočnej hre a vyhodnoteniam aktivít, ktoré prebiehali celý týždeň. Všetci dostali na pamiatku tričko, ktoré im bude pekné zážitky pripomínať. Piatok patril rozlúčke s animátormi a ceste domov, po ktorej sa deti pred školou zvítali so svojimi rodičmi, ktorí im všetkým už veľmi chýbali.  Posledné video je súhrnom aktivít, ktoré deti počas týždňa absolvovali. 

          • Sladkosti závislosťou

          • Napriek tomu, že všade okolo nás stále čítame a počujeme o tom, ako nie je dobré jesť priveľa cukru, sladkých nápojov, dezertov a jedál s vyšším obsahom cukru, predsa len stále existuje veľký počet ľudí, ktorí sladkostiam nedokážu odolať. Vo všeobecnosti cukor stále tvorí tretinu nášho kalorického príjmu. Dňa 1. a 17. júna 2022  navštívila žiakov všetkých ročníkov Mgr. Denisa Šálková  z CPPP Tvrdošín Prišla im porozprávať o nebezpečenstve návykových látok pre náš organizmus, ktoré v súčasnosti predstavujú najmä sladkosti, sladené a energické nápoje, ktoré sú pre detský organizmus nevhodné. Cez rôzne zážitkové aktivity sa deti presviedčali o škodlivosti sladkostí.

          • Šaliansky Maťko - celoslovenské kolo

          • V piatok 3.6. bola naša štvrtáčka Marianka Špulierová bojovať za žilinský kraj v celoštátnom kole Šalianskeho Maťka. Svoju povesť odprezentovala pred odbornou porotou a ďalšími víťazmi z ostatných krajov Slovenska. Získala čestné uznanie poroty - cenu Slniečka. Marianke aj pani učiteľke Maďarovej, ktorá ju pripravovala, blahoželáme a ďakujeme za krásnu reprezentáciu školy vo všetkých recitačných súťažiach. 

          • Prírodovedná vychádzka do Oravíc

          • Plánovaná prírodovedná vychádzka s našim lesným pedagógom p. Gazdom sa od rána, ktoré bolo upršané, zdala neuskutočniteľná. Vďaka predpovedi počasia, ktorá sľubovala do dvoch hodín zlepšenie, sme sa aj napriek dažďu do Oravíc vybrali a naše rozhodnutie určite nikto neľutuje, pretože sme prežili pekné dopoludnie v krásnej prírode. Počasie bolo výborné, pretože nebolo príliš teplo a v Oraviciach takmer vôbec nepršalo. Pán Gazda nám ukázal budovu, kde sa ukrýva prameň našej pitnej vody a poučil nás o jeho výdatnosti, potom sme prešli Juráňovou dolinou, kde sme si všímali predovšetkým chránené rastliny a rôzne zaujímavé detaily prírody. V závere nám lesný pedagóg podrobnejšie popísal faunu a flóru Oravíc. Výlet sme zakončili dobrou opekačkou a s p. Gazdovi sme poďakovali za spoluprácu, v ktorej budeme pokračovať aj na budúci školský rok.

        • Výlet do ZOO
          • Výlet do ZOO

          • Naši žiaci vyhrali v roku 2019 v súťaži „OBJAVTE NOVÉ MIESTA S AUTOBUSMI ARRIVA“ vyhlásenej počas Európskeho týždňa mobility spoločnosťami ARRIVA pre kolektívy základných škôl. Deti z celého Slovenska  zaslali fotografie z ciest na exkurzie, výlety, športové podujatia alebo spoznávania miest a okolia. Zo zapojených tried  vyhodnotili kolektívy, ktoré vyhrali výlet do ZOO podľa vlastného výberu pre celú triedu.  Výlet do ZOO získali naši bývalí štvrtáci.  Kvôli pandémii a opatreniam sa výlet nemohol dva roky uskutočniť, ale spoločnosť ARRIVA na nás nezabudla a vďaka tomu sme mali v pondelok 30. mája pekný výlet. 

          • Maxík

          •      Žiaci 3.A celý školský rok riešili v časopise Maxík rôzne súťažné úlohy. Čítali si príbehy na pokračovanie, získavali vedomosti  o pamiatkach UNESCO. Úlohy boli zamerané aj na vlastivedu, enviromentálnu a hudobnú výchovu a riešili rôzne doplňovačky a tvorivé úlohy. Za úspešnú účasť v redakčných súťažiach získali diplomy a vecnú cenu.

          • Pytagoriáda - 1. miesto

          • Krásne úspechy našich žiakov doplnil svojím víťazstvom v okresnom kole Pytagoriády tretiak Dávid Ťapaj. Stal sa najlepším riešiteľom medzi tretiakmi z celého okresu Tvrdošín. Dávidkovi blahoželáme a prajeme veľa úspechov aj v ďalšom školskom roku!

             

        • Dajme spolu gól
          • Dajme spolu gól

          • Druhý ročník projektu je na konci a v stredu 18. mája sa prváci a druháci poslednýkrát v tomto školskom roku stretli s trénerom p. Chňapkom. Okrem toho, že si deti ešte dobre zatrénovali, mali aj malú rozlúčku, ktorú im tréner pripravil. Nechýbalo detské šampanské ani sladkosti. Pánovi Chňapkovi veľmi ďakujeme za jeho profesionálnu prácu s deťmi. Svoj voľný čas venoval trénovaniu našich prvákov a druhákov, ktorí si ho veľmi obľúbili a na tréningy sa vždy veľmi tešili. Veríme, že projekt bude pokračovať aj na budúci školský rok. Ak sa tak stane, určite sa prihlásime. 

          • Matičný sláviček

          • V utorok 17. mája sa naši výborní speváci predstavili na speváckej súťaži Matičný sláviček v Trstenej. Darilo sa najmä štvrtákom, ktorí uspeli medzi najlepšími spevákmi regiónu v 2. kategórii. Janka Ďubašíková vyhrala 1. miesto a Matej Stas získal Cenu Matice.  Za ich úspechom stojí aj profesionálna práca pani učiteľky Maďarovej. Ďakujeme aj pánovi učiteľovi Jaroslavovi Maďarovi za hudobný doprovod našich malých spevákov. K úspechu im blahoželáme a tí, ktorí sa súťaže len zúčastnili, budú mať príležitosť vyspievať si pekné umiestnenia na budúci školský rok. 

          • Deň matiek - besiedka

          • V piatok 6. mája sme spríjemnili popoludnie mamičkám, babičkám aj ostatným hosťom, ktorí prijali pozvanie na besiedku. Do programu boli zapojené všetky deti z materskej aj zo základnej školy. Vystúpenia boli pestré, plné básní, vinšov, piesní, tancov aj divadielok. Nechýbali ani hudobné rôzne iné vsuvky v podaní našich šikovných žiakov, ktorí už vedia hrať na rôznych nástrojoch. Mamky aj babky sme odmenili srdiečkami a deti im vyrobili pozdravy a iné milé darčeky. 

          • Slávik Slovenska - školské kolo

          • V utorok 3. mája si najlepší speváci školy zmerali svoje sily v školskom kole speváckej súťaže Slávik Slovenska. Súťažili v dvoch kategóriách. Spolu vystúpilo 12 spevákov a porota mala veľmi ťažkú úlohu. pretože bolo náročné vybrať víťazov spomedzi toľkých výborných spevákov. Víťazi obidvoch kategórií postupujú do okresného kola Slávik Slovenska  tí, ktorí sa umiestnili na druhom a treťom mieste, budú našu školu reprezentovať v regionálnej súťaži Matičný sláviček. Výsledky 1. kategórie (1.-3. ročník): 1. miesto - Karolína Prídavková z 2.A, 2. miesto  - Jakub Stas z 3. A, 3. miesto - Lucia Šálková z 2.A.  Výsledky 2. kategórie (4. - 6.ročník): 1. miesto - Ester Dudová, 2. miesto - Matej Stas, 3. miesto - Janka Ďubašíková. Všetkých súťažiacich pripravovali pani učiteľky Števuliaková a Maďarová. Držíme im palce vďalších súťažiach. 

             

          • Detské ihrisko

          • Po dvoch rokoch od zrušenia drevenej preliezky na školskom dvore, ktorá bola v nevyhovujúcom technickom stave, sa nám podarilo zakúpiť na školský dvor štyri prvky bezúdržbového detského ihriska. Deti sa na nový kolotoč, balančný mostík, pružinovú  aj prevažovaciu hojdačku veľmi tešia. Už čoskoro budú mocť všetky prvky plne využívať, pretože o ich inštaláciu sa postarali členovia DHZ v Čimhovej, za čo im chceme v mene detí aj zamestnancov vysloviť veľké  ĎAKUJEME. Veľmi nám touto dobrovoľnou akciou pomohli a deti budú mať na dvore nové prvky, ktoré im pri pobyte vonku chýbali.  

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Čimhová
      • 0911945022
      • ZŠ: 043 5384 253, 0911 945 022 MŠ: 043 5384 253, 0911 945 022
      • Čimhová 6, 02712 027 12 Čimhová Slovakia
      • 37810197
      • 2021646308
      • Mgr. Marianna Dreveňáková
      • www.zscimhova.edupage.org
      • www.slovensko.sk
      • Zodpovedná osoba za ochranu osobných údajov- BROS COMPUTING. s. r. o. e-mail: brosland@brosland.eu
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje