• Deň vody
          • Deň vody

          • 22. marca sa od roku 1993 po celom svete oslavuje Svetový deň vody. Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo tento deň na pripomenutie si dôležitosti vody pre celú našu planétu, ktorá je v mnohých krajinách nedostupná v potrebnej kvalite a poukazuje na starostlivosť a ochranu vodných zdrojov na Zemi. Tento piatok sa aj v našej škole niesol v znamení vody. Žiaci robili v triedach rôzne bádania a pokusy s vodou, veľa sa o dôležitosti vody rozprávali. Všetky ročníky sa vystriedali v každej triede, aby sa o vode čo najviac dozvedeli. Keďže sme boli oblečení v modrom, vytvorili sme kvapku vody a odfotili sme sa spolu. 

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • V školskom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín sme si vypočuli 12 prednesov poézie a prózy. Deti z 1., 2. a 4. ročníka sa na súťaž dôkladne pripravili pod vedením svojich triednych učiteliek. Porota vybrala troch najlepších z kategórie poézie a prózy. O týždeň nás budú víťazky kategórií reprezentovať v okresnom kole, v Tvrdošíne. Próza: 1. miesto - Ema Dudová, 4.A, 2. miesto - Dominika Kéryová, 2.A, 3.miesto - Jakub Jendrášek, 1.A. Poézia: 1. miesto - Deniska Sirotová, 4.A, 2. miesto - Žanetka Palugová, 2.A, 3. miesto - Adam Lieskovský, 2.A. Ďakujeme súťažiacim aj pani učiteľkám za čas, ktorý venovali príprave.  

          • Krížová cesta

          • V nedeľu 10. marca pripravili program krížovej cesty v kostole sv. Imricha v Čimhovej žiaci z dramatického krúžku. Pôsobivú krížovú cestu s nimi nacvičila p. uč. L. Števuliaková. Zapojili sa aj mamičky žiakov 4. ročníka a dievčatá z obce, ktoré spolu s pani učiteľkou žiakov hudobne sprevádzali. Pán farár Ferenčík predniesol úvodné aj záverečné modlitby. Hraná krížová cesta v podaní detí umocnila význam a hĺbku pôstu, poukázala na duchovné aj ľudské hodnoty, priviedla nás k zamysleniu. 

          • Karneval

          • Konečne nastal deň, na ktorý sa všetky deti tak veľmi tešili. Naša ZŠ s MŠ sa zmenila na krajinu plnú rôznorodých masiek. Deti zažili veľa zábavy s kamarátmi, ale aj s pani učiteľkami, pochutili  si na vynikajúcich šiškách a v neposlednom rade sa poriadne vytancovali. Medzi hrami nechýbal metlový tanec, či súťaže, ktoré pripravili žiaci 3. a 4. A so svojou triednou učiteľkou. Tí karneval aj moderovali a pripravili si  pútavý fašiangový program.  Navštívili nás aj kamaráti z MŠ a spoločne sme si zatancovali. 
          • Šaliansky Maťko - školské kolo

          • Vo štvrtok 18. januára sme si vypočuli  recitátorov z jednotlivých ročníkov, ktorí sa najlepšie popasovali so slovenskými povesťami. V školskom kole rozprávalo svoju povesť osem žiakov z 2.- 4. ročníka. Víťazi jednotlivých kategórií budú našu školu reprezentovať v súťaži okresného kola v Tvrdošíne. 

            Výsledky školského kola:

            1. kategória - 1. miesto - Dávid Šimala, 2. miesto - Žaneta Palugová, 3. miesto - Alžbeta Medvecká

            2. kategória: 1. miesto - Ema Dudová, 2. miesto - Denisa Sirotová, 3. miesto - Lucia Šálková

          • Vianoce 2023

          • Už aj malé deti vedia, že na Vianoce nie sú najdôležitejšie darčeky. Oveľa väčšiu hodnotu má dobré slovo, úsmev radosť, chvíle pri stromčeku v kruhu najbližších, zdravie, láska... V tom to duchu sadňa 15. 12. 2023 niesla vianočná besiedka venovaná čaru a posolstvu najkrajších sviatkov v roku. Vystúpili v nej so svojím programom všetky deti od najmladších škôlkarov až po najstarších štvrtákov. Program bol pútavý, prilákal do školy veľa návštevníkov, ktorým za priazeň veľmi pekne ďakujeme. Vďaka patrí všetkým účinkujúcim, pedagógom, ale aj ostatným zamestnancom, ktorí sa na príprave programu akýmkoľvek spôsobom podieľali. V závere sa všetkým prihovoril pán starosta Ing. Dušan Duda. Vďaka patrí aj rodičom, ktorí pomáhali pri príprave aj realizácii vianočných trhov. Výťažok použije každý triedny kolektív na realizáciu vlastných nápadov. 

          • Pečenie medovníkov

          • V celej budove už od rána bolo cítiť vôňu škorice, medu, ale hlavne Vianoc. A práve na ne sa najviac teší nejedno dieťa. Ku tradičným zvykom v našej škôlke neodmysliteľne patrí pečenie medovníčkov. Deti si obliekli zásterky, usilovne sa pustili do práce a stali sa z nich malí pekári. S precíznosťou a úsmevom na tvári vykrajovali jeden medovníček za druhým. A aké by to bolo pečenie, keby sme výsledok našej práce neochutnali? Spoločne sme sa zhodli, že medovníčky sa nám naozaj podarili.  
          • Mikuláš

          • Svätý Mikuláš zistil, že v Čimhovej chodia do školy aj do škôlky dobré deti, preto ich navštívil v dopoludňajších hodinách a určite to neoľutoval. Deti si pre neho pripravili veľa básní aj piesní. Na žiadosť Mikuláša sa sním deti aj pomodlili a potom ich všetky obdaroval sladkými balíčkami. 

          • Bubnovačka

          • Od roku 2014 vždy v novembri, sa organizuje podujatie “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“. Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, ktoré už po desiatykrát upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomína potrebu včasnej prevencie v spoločnosti, zaznela Slovenskom a Českom v hlasnom rytme bubnov 20.11. 2023. Naša škola sa do podujatia zapojila 10. krát a deti z materskej aj zo základnej školy sa veľmi dôsledne na spoločnú BUBNOVAČKU pripravili. Bubnovali sme n pri tom a rôzne motívy a využívali rôzne zábavné rytmické nástroje. 

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          • Naša škola sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát.Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee (čít. "vokebí").

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia.Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci a slovíčka sa naučia vrátane správnej výslovnosti.Aplikácia navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači.

            Triedy aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny nielen pre seba,ale aj pre vyučujúcich a pre našu školu.Súťažíme aj o príspevok na modernizáciu škôl v hodnote 6 000 €.Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na:

            www.wocabee.app/sutaz

            Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité.Sme veľmi radi, že na našej škole dávame priestor moderným technológiám a učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky!Držíme im v súťaži palce!

          • Deň tradičných remesiel

          • Piatkové dopoludnie 20. októbra sme mali v našej ZŠ s MŠ vzácnu návštevu. Tradičné remeslá nám prišli ukázať ľudia, ktorí im rozumejú, pamätajú si ich, ale aj tí, ktorí ich dodnes udržiavajú a šíria medzi ľudí. V každej triede materskej a základnej školy nás čakalo jedno remeslo. Každý, kto do triedy prišiel, mohol sa zapojiť, niečo si vyskúšať, alebo len tak so záujmom pozorovať, počúvať. Pozvanie na túto akciu prijali aj rodičia, starí rodičia, alebo iní rodinní príslušníci našich detí a žiakov. Veľké poďakovanie za ochotu a trpezlivosť vyjadrujeme hosťom: p. Hubjakovej zo Suchej Hory, ktorá sa s nami podelila o svoje skúsenosti s výrobou tradičných goralských krojov, p. A. Šálkovi, ktorý nám s nadšením a veľkým umom porozprával o včelárstve a poľovníctve, p. V. Števuliakovej, ktorá si s nami trpezlivo maľovala kraslice. Pán P. Jendrášek s manželkou naučili deti pliesť korbáče z kože a kožu zdobiť. S p. A. Medveckou sme si vyskúšali aké máme šikovné ruky pri práci s vlnou a tety Ž. Šefčíková,. I.Ondríková a M. Kovaľáková učili všetkých prítomných párať perie a neúnavne rozprávali, čo všetko páračky prinášali, opisovali veselé aj vážne chvíle z minulosti. Ďakujeme p. uč. Loffajovej, ktorá zastupovala OZ Čimo a napiekla tradičné sladké a slané cuketové koláče. O občerstvenie  sa ďalej postarali všetci pedagógovia školy a  teta školníčka. Všetci ste boli skvelí a prispeli ste k peknej atmosfére piatkového dopoludnia v ZŠ s MŠ Čimhová. 

          • Danka a Janka

          • Aj napriek chladnému počasiu bolo v utorok 17.10. ráno  v našej ZŠ s MŠ veselo. Zažili sme príjemné chvíle a zaspomínali sme si na detské časy aj vďaka divadelnému predstaveniu Danka a Janka z Divadla na Predmestí zo Spišskej Novej Vsi. Milé divadielko o známych sestričkách naše deti z MŠ aj žiakov zo ZŠ poriadne roztancovalo a vtipné rozhovory ich pobavili.  Rozprávka bola plná veselých chytľavých pesničiek, pri ktorých si tí najmenší  zaspievali a zatancovali. Danka a Janka sú sestričky dvojčence a sú celkom rovnaké. Danka je ako Janka a Janka ako Danka. Sú také rovnaké, že keď sa Janka pozrie do zrkadla, nie je si istá, či vidí seba alebo sestru Danku. A keď sa Danka pozrie na Janku, nevie naisto, či vidí sestru alebo seba v zrkadle. Všetečné dvojbodky sa stále škriepili, ale keď treba, vedeli ťahať za jeden povraz.

          • Deň zvierat

          • 4. október bol ustanovený za Svetový deň zvierat - World Animal DayOd tridsiatych rokov každoročne pripravujú organizácie i jednotlivci podujatia, ktorými sa snažia naplniť poslanie WAD, ktorými sú: oslava života zvierat v každej podobe,oslava vzťahu medzi ľudstvom a ríšou zvierat,pripomínanie si a zdôraznenie nezastupiteľnej úlohy, ktorú hrajú zvieratá v našom živote - od poskytovania potravy, cez úlohu spoločníka, pomocníka a podporovateľa, prinášajúceho do nášho života pocit, že zázraky sa ešte dejú, uvedomenie si mnohorakého spôsobu, akým zvieratá obohacujú náš život a vyjadrenie vďaky, ktorá im za to náleží. V našej škole sme tento deň oslávili v piatok 6., októbra, kedy nám robili obľúbené domáce zvieratá našich žiakov spoločnosť na prvých dvoch vyučovacích hodinách. Spoločne sme si ich poobzerali, ale zároveň sme sa veľa dozvedeli o tom, akú vyžadujú starostlivosť a čo majú radi. 

          • ARAKOVO

          • 29.09. 2023 sme mali v škole vzácnu návštevu - papagáje z Arakova v Martine. Deti, ale aj my dospelí sme mali možnosť dostať sa do priameho a osobného kontaktu s najrôznejšími exotickými vtákmi. Papagáje si tí odvážnejší mohli vziať na ruku, pohladkať, odfotiť sa s nimi a tiež ich kŕmiť. Každý papagáj mal svoje meno a svoju osobnosť. Pani ošetrovateľky nám ich všetkých s radosťou predstavili, porozprávali o nich a my sme ich s nadšením obdivovali. Medzi papagájmi bola aj najväčšia ara na svete ARA HYACINTOVÁ.

          • Hasiči v škole

          • 14. 9. 2023 sme v našej škole privítali vzácnu návštevu - hasičov z dobrovoľného hasičského zboru Čimhová. Hasiči deťom ZŠ a MŠ urobili krátku prednášku o tom v čom spočíva ich práca, aké nebezpečenstvá prináša a ako postupovať v prípade vzniku požiaru. Deti mali možnosť klásť hasičom otázky, vidieť stabilizovanú polohu a náradie, ktoré je pri práci hasičov nevyhnutné. Po krátkej prednáške sa deti s hasičmi presunuli von k hasičskému autu. Hasiči deti poučili o rôznych druhoch hadíc, o dvoch druhoch sirén - požiarnych a nočných a o formách dorozumievania sa medzi sebou. Deti na malý moment pocítili, aké je to byť hasičom, vyskúšali si ako funguje megafón a vysielačky a na hlavy si mohli dať hasičskú prilbu. 
            Hasičom za prednášku ďakujeme a veríme, že svojou prezentáciou motivovali viacero detí k tejto záslužnej službe.

          • Didaktické hry

          • V stredu 12. septembra sa konali didaktické hry. Začínali o 9,00 opekačkou na školskom dvore. Po výdatnej desiate sa žiaci vybrali do Liesku ko Kaplnke Panny Márie, kde plnili úlohy vyplývajúce z plánu didaktických hier. Počasie aj nálada boli skvelé, a tak mali žiaci základnej školy krásny deň plný pohybu, poučenia aj zábavy. 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Čimhová
      • 0911945022
      • ZŠ: 043 5384 253, 0911 945 022 MŠ: 043 5384 253, 0911 945 022
      • Čimhová 6, 02712 027 12 Čimhová Slovakia
      • 37810197
      • 2021646308
      • Mgr. Marianna Dreveňáková
      • www.zscimhova.edupage.org
      • www.slovensko.sk
      • Zodpovedná osoba za ochranu osobných údajov- BROS COMPUTING. s. r. o. e-mail: brosland@brosland.eu
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje